kapat

13.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Eski 'düşmanlar' bir arada
Körfez Savaşı'nın 10'uncu yıldönümü geldi çattı... Bölgede değişen bir şey yok... Savaşa karar veren ABD ve Irak yönetimindeki isimler bugün yine aynı

Tarih 2 Ağustos 1990... Irak, İran'la 10 yıl süren savaştan çıkalı 2 yıl geçmişti. Irak diktatörü Saddam Hüseyin, petrolü bahane ederek, ülke tarihini 20 yıl geriye götürecek bir karar aldı ve Kuveyt'i işgal etti. Dönemin Amerika başkanı George Bush, İngiliz, Fransız ve BM yetkilileriyle masaya oturdu. Kapalı kapılar ardında karar verildi. 15 Ocak 1991'e kadar Saddam'a zaman tanındı. Saddam inat etti, sonuç savaş başladı. 44 gün sonra Saddam havlu attı.

BABASININ İZİNDE
Bölgeye ateşkes geldi. Bilanço oldukça ağırdı: 540 bin Amerikan askerinden 148'i ölmüş, 467'si yaralanmıştı. 24 İngiliz, 2 Fransız ve 1 İtalyan askeri hayatını kaybetmişti. Müttefik kuvvetlere destek veren Arap ülkeleri de 39 kayıp vermişti. En büyük darbeyi, Irak yedi. 100 bin askeri öldü, 45 bin asker yaralandı. 2 bin 500 sivil de bombalamalarda hayatını kaybetti. Irak, 5 yıl boyunca BM ambargosu altında yaşadı. 1996'da BM kararıyla Saddam, petrol karşılığı gıda programına geçti. Savaşın üzerinden 10 yıl geçti, peki dünyada ne değişti? Görünen o ki, Irak ve Amerika tarafında değişen bir şey olmadı.

TEK EKSİK KİŞİ ÖZAL
30 yıldır ülkesinin başında olan Saddam, "öldü" iddiaları olsa da hâlâ görevinin başında. Savaş kararını alan George Bush'un başkanlık koltuğunda bu kez oğlu W. Bush oturacak. Oğul Bush da savaş döneminin çok tanıdık isimlerini kabinesine topladı. Baba Bush'un Savunma Bakanı Dick Cheney ve Genelkurmay Başkanı Colin Powell...

Cheney, bugün oğul Bush'un yardımcısı, Powell da Dışişleri Bakanı... Baba Bush döneminde Savunma Bakanlığı'nın en üst düzey danışmanı Paul Wolfowitz ise oğul Bush'un kabinesinde istediği bir isimdi. Ancak son dakikada kabineden çıkarıldı. Savaşta bölgeye damgasını vuran liderler arasında yalnızca 8'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal bulunmuyor. Özal, uluslararası ambargo kararına uyarak Irak'ın petrol hattını keserek, Türkiye'nin Amerika ile yakınlaşmasını sağlamıştı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır