kapat

13.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bush'un son sözü: Saddam'ı durdurun
Körfez Savaşı'nın ilk sinyali 17 Temmuz 1990 günü Saddam'ın Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni fazla petrol üretip fiyatları düşürmekle suçlamasıyla başladı.

Çok geçmedi, 2 Ağustos'ta Irak, Kuveyt'i işgal etti. Birleşmiş Milletler de Irak'a ambargoyu başlattı. 7 Ağustos tarihinde dönemin Amerikan Başkanı George Bush, birliklerine tarihi bir açıklama yaptı: Bölgeye gidin ve Saddam'ı durdurun... Binlerce asker, Basra Körfezi'ne yavaş yavaş kaydırılmaya başlandı. 15 Ocak'ta savaş karar çıktı, 17'sinde Amerikalılar'ın başında olduğu müttefikler ilk hava saldırısına başladı. 26 Şubat'ta Kuveyt, Irak işgalinden kurtarıldı. Bağdat iki günlüğüne ateşkesi kabul etti. 2 Mart 1991 günü de Irak'ın güneyindeki Şii müslümanlar, Saddam'a karşı ayaklandı. Ayaklanmaya kuzeydeki Kürtler de katıldı. 1 aylık çatışmalar sonrası iki taraftaki ayaklanma bastırıldı. Tarih 17 Nisan 1991... BM, Saddam'ı yalan söylemek ve kimyasal silahları saklamakla suçladı. Aynı ay, ABD, İngiltere ve Fransa, Kuzey Irak'taki 48 bin 640 kilometre karelik alanı "Kürtler için emniyetli bölge" ve 36'ncı paralelin yukarısının uçuşa yasak bölge ilan etti. 27 Ağustos 1992'de Amerika Şii müslümanları korumak için ülkenin güneyini de uçuşa yasak bölge olduğunu açıkladı. 9 Aralık 1996 tarihinde ise BM ilk kez Saddam'ın belirli oranlarda petrol ihraç etmesine izin verdi.

44 günde Irak'ta taş üstünde taş bırakmadılar
17 Ocak 1991'de fiilen başlayan savaşta, Amerika'nın başını çektiği müttefik güçler, Irak'a ağır darbe verdi. Irak savaşta 4 bin tank, 2 bin 140 top, bin 850 zırhlı araç, 7 helikopter ve 240 savaş uçağı kaybetti.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır