kapat

12.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nokia
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )


İhalesizlik Mavi Akım'ı şaibeli yaptı

Mavi Akım projesini en çok isteyen, hatta projenin fikir babalığını yaptığını çeşitli defalar dile getiren hiç kuşkusuz Enka'nın patronu Şarık Tara'ydı.

Tara, bir toplantıda etrafındaki bir kaç işadamına böyle bir projenin ortaya çıkmasında en çok kendi emeği olduğunu belirtmiş, ancak gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.

Tara'nın Mavi Akım'ı istemesi boşuna değildi. Çünkü biri İzmit'te diğeri Gebze'de iki santralın temelini atmıştı. Hatta Ankara'da da bir santral yapacaktı ve dolayısıyla da Tara'nın santrallarına nerden gelirse gelsin, 'gaz' lazımdı. İşte bu nedenle de bu projenin gerçekleşmesini en çok isteyenlerden biriydi. Herşey iyi hoştu da, Türkmenistan gazının önü neden kesilmişti. İşte bu tam olarak anlaşılamamıştı. Oysa ki, Türkmen gazının fiyatının Rusya'dan gelecek olan gazın fiyatının yarısı olduğu söyleniyordu.

Mavi Akım'la ilgili eleştiri ve iddialar bir yıl önce çok yoğun olarak yapılıyordu. Şimdi TEAŞ skandalıyla yeniden gündeme geldi. Kimileri diyor ki, Türkiye, Türkmenistan'dan gaz alacaktı hem de ucuza. Rusya, "Biz kestirmeden verelim. Fiyatı belki biraz pahalı ama Türkmenistan'dan her zaman gaz alamayabilirsiniz" dedi ve birileri de buna ön ayak oldu diye bu projeden vazgeçildi. Türkmen gazının hattı riskli bulunmuştu. Türkmenistan, Özbekistan üzerinden ve Hazar Denizi'nin altından geçerek Türkiye'ye gelecek olan gazın, Ermeni topraklarından geçme ihtimali de vardı. Bu da bazılarının hoşuna gitmiyordu. Tabi tüm bu gelişmeler Türkmenistan'la olan ilişkilerimiz için hiç de iyi olmamıştı. 1.5 yıl kadar önce Türkmenbaşı'nın Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'i gaz konusu yüzünden azarladığı hala hafızalarda.

Mavi Akım'da Türk müteahhitin (Haznedaroğlu) ihalesiz olarak Rus şirket Gasprom tarafından seçilmiş olması şu güne kadar hep zihinlerde bir soru işareti olarak kaldı.

Bir işadamı diyor ki, "Türk tarafı kolay kolay müteahhit seçtirmez. Mavi Akım'da yetkililerin, Ruslar'a 'biz sizin istediğiniz müteahhite işi vermek isteriz. Ama ihale açmamız lazım. İhale açınca da bu firma alamayabilir. En iyisi bu yetkiyi biz aramızdaki sözleşmeye bağlı olarak size verelim' dediğini duyduk. Devlet anlaşması bu ve zaman zaman olduğunu biliyoruz. Ancak ihalesiz olması bu projenin üstünde bir şaibe bıraktı."

Yeniden merhaba. Sabah Gazetesi'ne stajiyer muhabir olarak başladığım 1990 yılında, aynı zamanda fakültede ikinci sınıf öğrencisiydim. 10 yılı aşkın süredir bu grupta gazetecilik yapıyorum. Önce Sabah, sonra Yeni Binyıl ve şimdi yeniden Sabah'ta bu heyecanı desteğinizle sürdüreceğime inanıyorum.

Sözleşmeler de farklı
Söz Mavİ Akım'dan açılınca akla hemen İran gazı geliyor. Türkiye'ye aslında geçen Ağustos'ta İran gazı gelmiş olacaktı. Gelemedi. Çünkü İran, kendi tarafındaki hattı söz verdiği tarihte bitirdi ancak Türkiye çeşitli sorunlar nedeniyle yapmakla yükümlü olduğu hattı tamamlayamadı. Yapılan sözleşmeye göre, Türkiye şayet belirlenen tarihte gaz almaya başlamaz ise parasını İran'a ödemek zorundaydı. Nitekim İran bu parayı istedi. Neyse ki, bu süre 2001'in Ağustos'una uzatıldı. İran hattını aralarında Alarko ve Tepe'nin de bulunduğu 4 müteahhit firma yapıyor ve hepsi bağımsız olarak çalışıyor. Hattın gecikmesinin müteahhit firmalardan değil başka sorunlardan kaynaklandığı belirtiliyor. İran gazından bahsetme sebebimiz şu: Türkiye, Rusya'yla yaptığı anlaşmaya 'take or pay' (al ya da öde) şartı koymamış. Tabi ki bu güzel bir şey. Vaktinde tamamlanamayınca Türkiye'nin aleyhine oluyor çünkü. Ama İran'la yapılan sözleşme de bu şart var. Yani bir tarafa konulan şart diğer tarafa konulmamış. İşte tüm bunlar kimilerine ortada bir şeylerin döndüğünü düşündürüyor.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır