kapat

12.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hoca'nın şartları ağır
Erbakan, Türkiye'yle anlaşmak için AİHM'e şartlarını bildirdi: Refah açılsın, yasaklar kalksın, mal varlığı iade edilsin, maddi ve manevi tazminat ödensin

Refah Partisi'nin kapatılmasıyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine dava açan eski RP'liler, anlaşma için ağır şartlar ileri sürdüler. RP davasının AİHM'deki ilk duruşması, partinin üçüncü kuruluş yıldönümünde Strasbourg'ta yapılacak. RP, Anayasa Mahkemesi tarafından 16 Ocak 1998'de kapatılmış, RP'liler 22 Mayıs 1998'de AİHM'e başvurmuştu. AİHM de ilk duruşma olarak 16 Ocak tarihini belirledi. Partinin kapatılmasıyla siyasetten yasaklanan Erbakan'ın kurmaylarından Kazan, RP'nin genel başkan yardımcılarından Ahmet Tekdal'la birlikte Strasbourg'a gidip duruşmayı izleyecek.

AİHM'in duruşmadan önce iki tarafa "anlaşma" önerdiğini söyleyen Kazan, "Dört şart ilettik" dedi ve şartlarını şöyle açıkladı: "Birincisi haksız yere kapatılmış olan Refah Partisi'nin yeniden açılması. İkinci şartımız, yine haksız yere konulan siyasi yasakların kaldırılmasıdır. Üçüncüsü, kapatılan Refah Partisi'nin el konulan mal varlığının iade edilmesi. Dördüncüsü ise partinin kapatılması nedeniyle maddi ve manevi tazminat ödenmesidir. Haklılığımız ortaya çıkacak inşallah."

OLMAYAN MALLARI İSTİYORLAR
RP'lilerin partinin malvarlığını istemesi dikkat çekti. Çünkü, RP kapatıldıktan sonra, genel merkez binasındaki masa, sandalye, daktilo, ve bazı mobilya dışında malı kalmadı. Partiye ait gayrimenkul yok. Balgat'taki genel merkez ve il başkanları binası ile Hamidiye Camisi'nin bulunduğu kompleks Beşir Darçın'a ait olduğu için Hazine'ye intikal etmedi. Hazine'den alınan yardımın 1 trilyon lirası ise teşkilatlara gönderildiği gerekçesiyle iade edilmedi. Ancak Maliye Bakanlığı bu parayı hesaplarda bulamayınca dava açtı. "Kayıp 1 trilyon lira" ile ilgili alacak davası ve RP yöneticileri hakkındaki ceza davası sürüyor.

Hüseyin ÖZALP


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır