kapat

12.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Komünist Parti'ye altı aydır kimse dokunmadı
Kuruluş dilekçesini 6 ay önce İçişleri Bakanlığı'na veren, Yalçın Cerit'in Genel Başkanlığı'ndaki Komünist Parti faaliyetlerini sessiz sedasız sürdürüyor

Sosyalist İktidar Partisi'nden (SİP) ayrılarak Yalçın Cerit'in Genel Başkanlığı'nda Komünist Parti'yi (KP) kuran Türkiye komünistleri, 6 aydır teşkilatlanma çalışmalarına devam ediyor. Siyasi Partiler Yasası, 'İçinde komünist kelimesinin geçtiği bir parti kurmak yasaktır' dese de henüz Komünist Parti'yi kapatmak için "düğmeye basan" olmadı.

Anayasa Hukuku Profesörü Tahir Hatipoglu, süreci "Devlet nihayet akıllanmaya başladı" diye yorumluyor. KP'nin Genel Başkanı Yalçın Cerit ise, "Biz 'ağır ama emin' adımlarla ilerliyoruz. SİP, zaman içinde tasfiye olup, KP'ye dönüşecek. Komünist Parti olarak seçimlere girebilmek için ilçelerde teşkilatlarımızı tamamlamamız gerek. Bunun için de zamana ihtiyaç var" diyor.

Yargıtay inceliyor
Sosyalist İktidar Partisi (SİP) kontrolünde 19 Temmuz 2000 tarihinde kurulan Komünist Parti (KP) hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından parti programı ve tüzüğü ile ilgili olarak başlatılan inceleme ise sürüyor.

Yargıtay tarafından yapılan incelemenin sonucunda parti, Siyasi Partiler Yasası veya Anayasa açısından uygun görülmezse, tüzük, program ve hatta isminin değiştirilmesi de istenebilecek ve kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulabilecek. SİP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Okuyan, pek umutlu değil. "Biz bu partiyi Türkiye'de oynanan sahte demokrasi oyununu bozmak için kurduk"diyor.

Peki ya kapatma kararı çıkarsa... Onun yanıtı da SİP Genel Başkanı'ndan geliyor: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideriz!"

AB sayesinde
Komünİst Parti, AB'ye giriş için yasalarında birtakım değişiklikler yapmaya hazırlanan Türkiye için yeni bir tartışma süreci de başlatmış oldu. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin (TBKP) kapatılma gerekçesini açıklarken parti isminde "komünist" sözcüğünün yeralmasını gösterdi. AİHM Türkiye'yi bu kapatma kararı nedeniyle tazminata mahkum etti. Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinde Siyasi Partiler Yasası'nın "kullanılamayacak parti isimlerini" sıralayan 96. maddesini değiştirmesi gündeme gelecek. Bu durumda da KP'e kapatma davası açılamayacak.

Fügen ÜNAL ŞEN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır