kapat

12.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Kabusu beklemek

37 bin ton ağırlığındaki dev hurda yığını Varyag, Boğaz'dan geçecek

UKRAYNA'nın Çin'e sattığı Varyag isimli hurda uçak gemisinin Boğaz'dan geçirilmesine izin verilmemesini bu köşede övmüştük; eğer kararlı tutum sürerse en az Varyag kadar hurdalaşmış Montrö Sözleşmesi'nin revizyonu açısından dünyaya çok etkili bir deklarasyon yapmış olacağımızı vurgulamıştık.

NE var ki, direncimiz kırıldı. 310 metre uzunluğunda, 37 bin ton ağırlığında dev bir hurda yığını olan Varyag, önümüzdeki günlerde İstanbul Boğazı'ndan gayet güvensiz koşullarda geçecek.

MOTORU bulunmayan Varyag'ı Boğaz'dan römorklar çekip çıkaracak. Uzmanlar bu irilikte bir kütlenin, İstanbul Boğazı gibi dar ve girintili-çıkıntılı bir su yolunda bu yöntemle geçirilmesini tehlikeli buluyor. Dev gemi leşi ile römorklar arasındaki bağlantılardan sadece bir tekinin kopması ya da gevşemesi halinde, kütleyi karaya yöneltecek sapmaların olabileceğine dikkat çekiliyor. Bu da, İstanbul Boğazı kıyıları için "risk" anlamına geliyor. İki aylık bir direnişten sonra Varyag'a yeşil ışık yakan Dışişleri diyor ki:

"MONTRÖ sadece işler haldeki askeri gemilerin geçişini kısıtlıyor. Varyag ise artık bir uçak gemisi değil, yüzen cisimdir. Dolayısıyla Boğaz'dan geçişi konusunda Montrö'de kısıtlayıcı madde yoktur."

ŞİMDİ oturup Varyag denilen demir yığınının Boğaz'dan geçmesini beklemekten, İstanbul'un bu kabusu kazasız atlatması için dua etmekten başka yapacak hiçbir şeyimiz yok.

VARYAG'a selam, Montrö'ye devam!..


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır