kapat

12.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nükleer santral mercek altında
İptal edilen nükleer santral ihalesi incelemeye alındı. İddialar, aynı isimler etrafında yoğunlaşıyor

TEAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan Beyaz Enerji Operasyonu'nda yeni bir perde daha açılıyor. Konya Enerji İletim Hattı İhalesi'ndeki rüşvet çarkından sonra Mavi Akım Projesi'ni de incelemeye alan DGM Savcısı Talat Şalk bu kez de nükleer santral ihalesini masaya yatırdı. Şalk, geçen yıl Hazine'nin kredi garantisi vermemesi üzerine üst üste 5 kez ertelendikten sonra iptal edilen nükleer santral ihalesinde yine iki kilit isme rastladı. Halen gözaltında olan TEAŞ eski Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve Yönetim Kurulu üyesi Birsel Sönmez'in aynı zamanda nükleer santral ihalesini yürüten ekipte yer aldığı bilgisi üzerine ihale ilgili tüm süreci baştan itibaren incelenmeye başladı. Şalk, elektrik üretim ve dağıtımı ile ilgili ihale konusunda uzman kişilere de danıştı ve sorgulamada bu teknik bilgilerden de yararlandı.

Gözaltındaki bürokratlara, nükleer santral ihalesi, firma seçim kriterleri, firma temsilcilerinin TEAŞ'taki temasları hakkında bir dizi soru sorulmaya başlandı.

PROJE NEYDİ?
Akkuyu Nükleer Santralı, Türkiye gündemine 1977'de geldi. 1977 ve 1983'te yapılan ihaleler iptal edildi. 1997'de yapılan ihalede alınan teklifler, ardı ardına yapılan uzatmalarla 2000'e kadar sarktı. 2.4 milyar dolar ile 3.3 milyar dolar arasında maliyet hesaplanan projeye darbe Hazine'den geldi. Hazine, ekonomik istikrar progamını gözeterek, projeye 2003'ten önce garanti veremeyeceğini bildirdi. Hazine'nin ıkışı üzerine TEAŞ bürokratları, nükleer santral yapılmazsa Türkiye'nin karanlıkta kalacağı tezini işlemeye başladı. Buna rağmen, ihale, liderlerin ortak kararı ile ekonomik program sonuçlanana kadar gündemden çıkarıldı.

Ersin BAL-Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır