kapat

12.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
KISA KISA KISA

OECD: Büyüme hızı % 4.9'a düşecek
Merkezi Paris'te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yayınlanan bir raporda, Türkiye'nin enflasyonla mücadele ve istikrarla ilgili iddialı ekonomik programı yüzünden 2001'de yüzde 4.9 büyüme beklediği belirtilirken, 2000'deki büyümenin ise yüzde 7 civarında olduğu bildirildi. Raporda, Rusya ve Güney Amerika'daki kriz sonrası depremden büyük ölçüde etkilenen Türk ekonomisinin, gerilemeden sonra tekrar büyüme gösterdiği vurgulandı.

HEDEFLER ÇOĞALACAK
Raporda, Türkiye'de iç siyasette çalkantıların durduğu ve dış faktörlerin de şu anda olumlu olduğu ifade edildi. IMF ile yapılan sıkı fakat inandırıcı istikrar programı yüzünden faizlerin önemli ölçüde düşürüldüğü belirtildi ve bu durumun Türk ekonomisine olumlu katkılarda bulunduğuna işaret edildi. Raporda, artık bundan sonra Türk hükümetinin hedefinin ekonomik büyümeyi güçlendirmek ve nüfusun genel yaşam seviyesini yükseltmek olduğu bildirildi. İstikrar programının uzun vadeli bir dönemde, enflasyonsuz ve dengeli bir büyüme için büyük fırsat olduğu kaydedildi.

Enka enerji santraline start
Enka Holding ile ABD'li InterGen'in ortaklığıyla yap-işlet modeliyle yapılacak İzmir Aliağa doğalgaz santralinin temeli, 20 Ocak'ta atılacak. Enka Holding Başkanı Şarık Tara, "2.2 milyar dolar tutarındaki, 31.4 kilovatsaat elektrik üretecek yatırımlarla enerji darboğazının aşılmasına katkıda bulunacağız" dedi.

Üstünkaya'nın borcu dağ gibi
Monaco'da haziran ayında vefat eden işadamı ve Beşiktaş'ın eski başkanı Mehmet Üstünkaya'nın ölümünün ardından yapılan defter tutma işlemi sonuçlandı. Ünlü işadamının eşi Perihan Üstünkaya ve çocuklarının yaptığı başvuru üzerine yapılan borç dökümünde, Üstünkaya'nın bankalara ve iş yaptığı şirketlere 50 milyon dolar ve 2 trilyon lira borcu olduğu belirlendi. Yaklaşık 35.5 trilyon liralık borcun ödenmesi için Yeniköy'de, Tansu Çiller'in evinin yanındaki yalıyı 6 milyon dolara satılığa çıkaran Üstünkaya Ailesi'nin, yalıya hâlâ alıcı çıkmaması nedeniyle zor günler geçirdiği bildiriliyor. Gayrımenkul ve menkul varlığının 20 milyon dolar olduğu ifade edilen Üstünkaya'nın mirasçılarının, "reddi miras" davası açıp açmayacakları merak ediliyor.

TEBERNÜŞ KİREÇCİ

THY, 7 iç hat seferini iptal etti
Türk Hava Yolları, yolcu azlığı nedeniyle yedi iç hat seferini ocak ayı boyunca durdurdu. Türk Hava Yolları'ndan yapılan yazılı açıklamada, şirketin Ulaştırma Bakanlığı'ndan talep ettiği bilet zammının yerine getirilmediği de hatırlatılarak, maliyet yüksekliği ve yolcu sayısının azlığı nedeniyle bu yola gidildiği bildirildi. Açıklamaya göre, Ankara-Balıkesir, Ankara-Sinop, Ankara-Adıyaman, İstanbul-Nevşehir, İstanbul-Sivas, Ankara-Kahramanmaraş ve İstanbul-Isparta-Uşak seferleri ocak ayı boyunca iptal edlidi.

İnternet otomobil dünyasına girdi
Otomobİlden internete bağlanma hayali gerçekleşmek üzere. Dünyanın en büyük otomobil fuarlarından biri olan Detroit Motor Show'da otomobilden internete bağlanmanın ilk örnekleri sergilendi. Amerikalı otomobil şirketlerinin yoğun olarak kullanmayı planladıkları otonet teknolojisinde Avrupalı otomobil üreticileri de iddialı. Alman BMW sonbahar aylarında makyajlı versiyonunu piyasaya çıkaracağı 7 serisinde oto internet teknolojisini müşterilerine sunacak.

Ayrıca Mercedes, Fiat ve Peugeot gibi lider otomobil üreticileri de farklı projelerle şimdiden piyasa oluşturmaya başladı. İnternet servis sağlayıcıları bundan böyle otomobiller için de içerik hazırlamaya başlayacak. 2001 ikinci çeyreğinden itibaren otomobil üreticilerinin araçları satarken opsiyon olarak internet bağlantısınıda sunması bekleniyor. Otomobilden internet bağlantısının ABD'deki yıllık abone fiyatı 125 dolar olacak. Otomobil internetinin dünya çapında 5 milyar dolarlık yeni bir sektör açacağı belirtiliyor.

SPK'dan 13 Spekülatöre işlem yasağı
SPK, İhlas Ev Aletleri hissesinde manipülatif nitelikte işlemler gerçekleştirdikleri gerekçesiyle aralarında borsanın en büyük oyuncusu İlhami Suaydın'ın da olduğu 13 spekülatöre sürekli işlem yapma yasağı getirdi. SPK dünkü toplantısında, İhlas Ev Aletleri hisselerinde gerçekleştirdikleri manipülatif işlemler nedeniyle Abdurrahman Yıldırım (Gazetemiz yazarı ve Ekonomi Müdürü Abdurrahman Yıldırım ile sadece isim benzerliği var), Can Dilmener, Selen Dilmener, Tülay Yılmaz, İsmail Sarıer, Ömer Parmaksızoğlu, Ahmet Kalyoncuoğlu, Ayhan Potur, Arife Keş, İlhami Suaydın, Hamdi Karakaya, Haluk Müftüoğlu ve Aslı Kaşıkçı isimli yatırımcılara İMKB ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda sürekli olarak işlem yapma yasağı getirildi. Adı geçen şahısların İMKB'de hiçbir şekilde alım-satım işlemlerinde bulunamayacakları vurgulandı.

Türkiye'ye borçlanma konusunda 3 ödül
Uluslararası sermaye ve finans olayları konusunda dünyanın önde gelen dergilerinden International Finance Review (IFR) Türkiye'yi 2000 yılında yaptığı borçlanmalardaki performansı nedeniyle üç ayrı dalda ödüle layık gördü. IFR'nin her yıl banka ve yatırımcılar arasında yaptığı anketlerin sonucunda, uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen başarılı sermaye piyasası faaliyetlerine ilişkin olarak söz konusu faaliyetlere aracılık eden kuruluşlara ve faaliyetleri gerçekleştirilen kuruluş ve ülkelere çeşitli dallarda ödüller veriliyor. Türkiye ise en iyi borçlanma performansı gösteren ülke (Sovereign Borrower), yılın ülke tahvili (Sovereign Bond-30 yıl vadeli ve 1.5 milyar dolar tutarındaki global tahvil ihracı) ve yılın gelişmekte olan ülke tahvili (Emergin Market-30 yıl vadeli ve 1.5 milyar dolar tutarındaki tahvil ihracı) dallarında ödüle layık görüldü. IFR'nin Londra'da düzenlediği ödül törenine Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile Hazine Müsteşar Yardımcısı Aydın Karaöz katıldı.

IMF heyeti, dün çalışmalara başladı
UluslararasI Para Fonu'nun (IMF) 5. gözden geçirme temasları öncesinde 4 kişiden oluşan teknik heyeti, dün Hazine'de çalışmalarına başladı. IMF uzmanlarının Cottarelli'nin resmi temasları öncesinde, ekonomideki gelişmelere ilişkin ön hazırlıklar yaptığı kaydedildi. Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ise bugün Türkiye'ye gelecek. Cottarelli başkanlığındaki IMF heyeti, Türkiye'de bir hafta kalarak temaslarda bulanacak.

Mevduat munzam karşılığı yüzde 4
Merkez Bankası'nın, mali sektörü likidite açısından rahatlatmak amacıyla, yüzde 6'dan yüzde 4'e düşürdüğü, TL mevduat munzam karşılık oranı bugün yürürlüğe giriyor. Değişiklik sonrasında mevduat munzam karşılık alacağı doğan bankaların alacakları da ödenecek. TL mevduat munzam karşılığında yapılacak iki puanlık indirim ile bankacılık sektörü için yaklaşık 500 trilyonluk kaynak yaratılacak. Bunun bankalara rahatlık sağlaması öngörülüyor.

Fon'daki talipliler için son gün
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndaki (TMSF) 8 bankayla ilgilenen yatırımcılar, bugün akşama kadar bu bankalar için oluşturulan ortak yönetim kuruluna niyet mektuplarını verecek. Niyet mektupları ortak yönetim kuruluna bildirilecek. TMSF de bir değerlendirme yaparak, alıcıların ilgilendikleri bankaları hukuki ve mali açıdan incelemeye başlamalarına izin verecek.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır