kapat

12.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
'3 aylık otomobil stoku var'
OSD Başkanı İlkbahar, rekorun ardından gelen durgunluğun stokları iyice kabarttığını söyledi

GEÇTİĞİMİZ yıl altın yılını yaşayan otomotiv sektörü hem üretim hem de satış rekoru kırdı. 2000 yılında 1993'ün 441 bin adetlik satış rekoru geride bırakılırken, yine aynı yıla ait 453 binlik üretim rakamı da tarihe gömüldü. 2000 yılında 466 bin 726 adet otomobil satılırken, rekor yıl 1993'e göre yüzde 3 artış sağlandı. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar, sektörün 2000 yılındaki faaliyetlerine ilişkin hazırladıkları istatistiklere yansıyan ilk sonuçları açıkladı.

İlkbahar, 2000 yılının son aylarında yaşanan krizden, yılın son aylarında yüksek sayıda satışa hazırlanan sektörün olumsuz etkilendiğini belirterek, azalan satışlar nedeniyle piyasada en az 3 aylık stok biriktiğini söyledi. Kırılan rekorlara rağmen sevinme fırsatı bile bulamadıklarını ifade eden İlkbahar, "Bu rekorlara rağmen şimdi ne yapıyoruz? Oturuyoruz, fabrikalar duruyor. Bu dengesizlikler, piyasadaki ani fren ve kalkışlar sektöre büyük zarar veriyor" dedi.

İlkbahar, 2001 yılı için değerlendirme yapmak için henüz çok erken olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi: "Bu yılın ilk üç ayı geçen yıla göre çok kötü gidecek. Geçen yılın sonunda yaşanan kriz olmasaydı pazardaki gerileme yüzde 15 düzeyinde kalacaktı. Bu da öne çekilen talepler yüzünden yaşanacaktı. Tahminim bu kriz nedeniyle piyasadaki daralmanın yüzde 30 dolayında olacağı yönünde."

Kia, binek modele ağırlık verecek
Anadolu Grubu kuruluşlarından Çelik Motor, Kia Motors'un Türkiye distribütörü oldu. Kia Motors Corporation ile Çelik Motor arasında bir süredir devam eden görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması üzerine, dün İstanbul'da distribütörlük anlaşması imzalandı. Anlaşmaya, Anadolu Grubu adına Otomotiv Grubu Başkanı Metin Ecevit, Çelik Motor Genel Müdürü Alp Evcimen, Kia adına da Avrupa Genel Direktörü L. H. Lim imza koydu. Lim, Kia'nın 10 yıldır ticari araçlara konsantre olduğunu kaydederek, "Binek araçlara daha fazla konsantre olacağız" dedi. Anadolu Grubu Otomotiv Başkanı Metin Ecevit de, Kia'nun uzun soluklu bir faaliyet olduğunu belirterek, "İleride Kia'yı burada üretebiliriz. Neden olmasın" diye konuştu.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır