kapat

11.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Protestoya dikkat
Dünyada başbakan ya da devlet başkanlarına çürük yumurta ve domatesle yapılan protesto saldırıları, Tony Blair'e atılan domates ile tekrar gündeme geldi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair'e domatesle saldırıda bulunan ev hanımına ise bu suçundan dolayı çok az bir ceza verildi. Cezası ise Blair'in ceketinin parasını ödemek.

İngiltere'de domatesli saldırılara caydırıcı bir ceza uygulanmazken Türkiye'de bu saldırıları engellemek için önemli tedbirler alınmış. Eğer aynı saldırı Başbakan Bülent Ecevit'e yapılmış olsaydı saldırgan en az 6 ay en fazla da 30 ay hapis cezasına çarptırılacaktı. Bunun dışında 142 milyon 365 bin 600 liralık para cezasını da ödemek zorunda kalacaktı.

Türk Ceza Kanunu'na göre Başbakan'a yapılan saldırılar ayrı bir madde de belirlenmemiş. Cezanın karşılığı sadece "Resmi Sıfata Haiz Görevliler"e karşı işlenecek hakaret suçlarını kapsayan TCK'nın 266'ıncı maddesinde düzenlenmiş. Domates atmak aşağılayıcı bir hareket olduğu için hakaret suçu kapsamına giriyor.

SAVCI DAVA AÇAR
TCK'nın 266'ıncı maddesi üç bölümde değerlendiriliyor. En ağır cezalar ise üst düzey görevlileri kapsayan TCK'nın 266'ıncı maddesinin 3'üncü bendinde belirtiliyor. Bu bölüm TBMM üyelerini, hakimleri ve savcıları kapsıyor. Başbakan da meclis üyesi olduğu için bu kapsamda değerlendiriliyor.

Hakaretten dolayı açılan davalarda şikayete gerek yok. Olayın işlendiği bölgedeki Cumhuriyet Savcısı şikayete gerek duymadan dava açabiliyor.

Öge DEMİRKAN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır