kapat

11.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
69'da anlaşma yok
Parti kapatmayı zorlaştıran 69. maddede koalisyon ve Fazilet anlaşamayınca Anayasa değişiklik paketi Anayasa Komisyonu'ndan alt komisyona gönderildi

FP'nin, Anayasa'nın parti kapatmalara ilişkin 69. maddesinin hem kendisini kapatılma tehdidinden kurtaracak hem de kapatılan RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın siyasi yasak indirecek biçimde düzenlenmesi ısrarı, Anayasa değişiklik paketinin "rötar" yapmasına neden oldu.

TBMM Anayasa Komisyonu'nun dünkü toplantısı öncesi FP, hükümet ortaklarına 69. maddeye Anayasa Mahkemesi'nin "Parti kapatmayı imkansız hale getirir" diyerek karşı çıktığı "odak olma halinin yerel mahkemelerin kararlarına dayandırılması" hükmünün eklenmesinde ısrarlı olduğunu iletti.

ERBAKAN DA KURTULSUN
FP'nİn ayrıca, Erbakan'ı siyasi yasaktan kurtarmak için, Anayasa'nın 69. maddesinin 8. fıkrasında yer alan 5 yıllık yasak süresini de, 3 yıla düşürmek istediği öğrenildi. Bu madde Anayasa Mahkemesi'nce kapatılan partilerin kapatılmasına neden olanlara 5 yıl siyaset yasağı getiriyor.

FP, hükümete, 69. maddenin istediği şekilde düzenlenmemesi durumunda, Cumhurbaşkanı'nın 5+5 formülüyle seçilmesine ilişkin 101. madde değişikliğine destek verilmeyeceği restini de çekti.

FP'nin bu resti, Anayasa paketinin komisyon ve Genel Kurul'dan geçirilememesi riskini gündeme getirince, iktidar bir uzlaşma için zaman kazanmak amacıyla teklifin alt komisyona havalesine karar verdi.

ORTAKLAR TOPLANDI
FP'nin restini Anayasa Komisyonu'nun saat 14.00'te yapacağı toplantıya yarım saat kala iktidar ortaklarına ilettiği öğrenildi. Bunun üzerine, DSP-MHP ve ANAP Grup Başkanvekilleri ile Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk toplandı. Toplantıda, "FP'ye hemen ret cevabı verilerek, paketin riske atılmaması, uzlaşma arayışlarına devam edilmesi" görüşü benimsendi. Bu arada komisyon toplantısı, yarım saat gecikmeyle 14.30'da başladı.

Anayasa Komisyonu Başkanı Turhan Tayan, bazı üyelerin 69. maddeyle ilgili yeni değişiklik metnini yeterli inceleme fırsatı bulamadıkları yönünde eleştirileri olduğunu belirterek, teklifin daha detaylı inceleme için alt komisyona havale edilmesi yönünde önergeler olduğunu açıkladı. Tayan, önce teklifin geneli üzerinde görüşme yapılmadan, maddelerine geçilmesini onaya sundu. Oy birliğiyle maddelere geçilmesinin kabulünün ardından, alt komisyon kurulması için verilen önergeler oya sunuldu.

Oylamada alt komisyona havale talebi kabul edildi. 5 kişilik alt komisyon, 16 Ocak saat 17.00'ye kadar çalışmalarını tamamlayarak, hazırlayacağı raporu Anayasa Komisyonu'na sunacak. Bakan Türk, "Anayasa değişikliğinin geniş bir uzlaşmayla gerçekleştirilmesi doğru olur. Bu düzenlemelerin geniş uzlaşmayla yapılamaması durumunda, Anayasa değişiklikleri halk oylamasına sunulabilecektir. İşte bunu engellemek için bir uzlaşma arıyoruz" dedi.

KUTAN-ECEVİT GÖRÜŞMESİ
Bu arada, FP lideri Recai Kutan, Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret etti. 15 dakikalık görüşmede, Kutan 69. maddede FP'nin ısrar ettiği düzenlemeler hakkında bilgi verdi ve iktidardan destek istedi. Görüşmenin ardından Ecevit, 69. madde değişikliğini ele aldıklarını söylemekle yetinirken, Kutan da, "Genel prensip itibariyle, Sayın Başbakan 'Çok eski tarihlerden itibaren partilerin kapatılmaması normal, partilerin kapatılması istisnadır' görüşünü ifade ediyordu. Görüşü aynı istikamettedir. Dolayısıyla hukukçular ve partiler, meseleyi enine-boyuna inceleyip, Salı'ya raporlarını Anayasa Komisyonu'na takdim edecektir" dedi.

Kutan, Başbakan'ın bu konuda net bir cevap vermediğini, not aldığını söyledi. Anayasa değişikliği paketinin bu şekli ile gelmesi halinde destek verip-vermeyeceğinin sorulması üzerine Kutan, "Onun için çok erken. Hele konular bir müzakere edilsin, Alt Komisyon raporu gelsin" dedi.

Erhan SEVEN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır