kapat

Melodi
11.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Alerji mi yoksa değil mi?
Bazen insanlar bazı yiyeceklere karşı hassastırlar, bu besin zehirlenmesi olabileceği gibi "beni entoleransı" da olabilir

Beni entoleransı da ne demeyin. Besin alerjisi ile aynı belirtileri gösteren bir hastalıkmış ve bu nedenle besin alerjisi ile besin entoleransı hep karıştırılırmış. Mayo Clinic uzmanları, her iki rahatsızlık arasında en önemli farkın besin alerjisinde ufacık bir parçanın dahi alerjik reaksiyonun başlaması için yeterli olması, oysa ki besin entoleransında az miktarda yemenin herhangi bir problem yaratmaması olduğunu söylüyor.

Besin alerjisinin bir bağışıklık reaksiyonu olduğunu söyleyen uzmanlar, "Bazı bünyeler, besin proteinlerine karşı özel antikorlar üretir, kişi hassas olduğu besini aldığı taktirde proteinlerine karşı tepki gösterir ve alerjik reaksiyonu etkiler" diyor. Alerji, yedikten birkaç dakika sonra veya 2 saat içinde mide bulantısı, nefes alma zorluğu, hapşırık kaşıntı ve kabarıklar ile kendini gösteryor. İleri vakalarda ise ölümcül sonuçlara sebep olabiliyor. Her yiyecek besin alerjisine sebep olabiliyor ama en çok problem yaratan besinler; fıstık, kestane, kabuklu deniz ürünleri, alabalık, süt ve yumurta. Besin entoleransı ise bağışıklık sistemi ile ilgili değil, fakat daha yaygın görülüyor.

Besin entoleransının en yaygın sebepleri
* Sindirime yardımcı enzim eksikliği: Yetersiz miktardaki laktik enzimler, süt ürünlerindeki laktozun sindirimini zorlaştırarak, kabarıklıklara, kramplara, ishale ve fazla gaza sebep oluyor.

* Besin zehirlenmeleri: Bazen besin zehirlenmeleri de alerjik reaksiyonları taklit ediyor.

* Katkı maddeleri: Meyve ve sebzeleri saklamada kullanılan sülfitler, nefes darlığının artmasına neden oluyor. Monosodyum glumat ve renklendiriciler gibi diğer katkı maddeleri de kötü reaksiyonlara neden olabiliyor.

Katkı maddelerine karşı duyarlılık tüm besin dayanıksızlığı vakalarının yüzde 3 ila 5'ini teşkil ediyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır