kapat

11.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bıçakla gelen yasak
MÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beyaz'ın bıçaklanmasının ardından fakültede türban yasağının uygulanmasına başlandı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Zekeriya Beyaz'ın bıçaklı saldırıya uğramasının ardından toplanan Marmara Üniversitesi Senatosu ve fakülte öğretim üyelerinin ortak kararıyla fakültede türban yasağının uygulanmasına başlandı.

Sabah erken saatlerden itibaren okula gelen türbanlı öğrenciler girişte asılı duyurularla karşılaştı. Bazı öğrencilerin duyuruyu okuduktan sonra herhangi bir açıklama yapmadan okuldan ayrıldığı gözlendi. Türbanlarıyla fakülte içine girmek isteyen öğrenciler ise kapıdaki güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Bunun üzerine bazı erkek öğrencilerin derslere girmeyerek olayı protesto ettiği öğrenildi.

İŞTE DUYURU!
"İlahiyat Fakültesi Dekanlığı" imzasıyla asılan duyuruda şöyle denildi:

"Üniversite Senatosu ve fakülte öğretim elemanlarının yaptığı müşterek toplantıda alınan karar uyarınca, 10 Ocak 2001 tarihinden itibaren, Marmara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin öğrencilerin kılık-kıyafetiyle ilgili 29/A maddesinin uygulamasına geçilmiştir. Buna aykırı davrananlar fakülte kampusüne kesinlikle alınmayacaktır."

Duyurunun devamında yer alan ilgili yönetmeliğin 29/A maddesi ise şöyle: "Öğrenciler, Marmara Üniversitesi'nin tüm açık ve kapalı alanları ile binaların içinde Atatürk ilkeleri ve inkılaplarına ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uygun olarak başı açık, çağdaş giysiler içinde ve görünümde bulunmak zorundadır. Uymayanlar hakkında YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır."

MÜ'nün diğer eğitim birimlerinde geçen yıl başlatılan türban yasağı uygulaması, İlahiyat Fakültesi'nin konumu nedeniyle aynı anda yürürlüğe girmemişti. İlahiyat Fakültesi'nde de bu uygulamaya geçilmesiyle birlikte türban yasağı, Üniversitenin tüm fakültelerinde uygulanmaya başlanmış oldu.

'Pişman değilim'
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ı fakülte binasında "rambo" bıçağı ile yaraladıktan sonra kaçıp, Gaziantep'te yakalanan 18 yaşındaki Halil Cihan'ın saldırıdan sonra memleketi Gaziantep'e, Suriye'ye kaçmak için gittiği belirlendi. Cihan'ın sorgulamasında, "pişman olmadığını" söylediği öğrenildi.

AKABE ÜYESİ
Halil Cihan'ın Hizbullah yanlısı olan ve MGK kararıyla kapatılan Akabe Vakfı üyesi olduğunu itiraf ettiği belirtildi. Saldırıdan dolayı pişman olmadığını, saldırıyı bilerek yaptığını söyleyen Cihan, "Bize verilen dini eğitimi severek ve isteyerek alıyorduk. Zekeriya hocamızın başörtü konusunda konferanslarındaki konuşmaları çok çirkin geliyordu. Saldırı günü sabah yine başörtü konusundaki konuşmaları beni çileden çıkarttı ve onu öldürmeye karar verdim. Öğle arasında Üsküdar'a gidip av malzemesi satan bir mağazadan 7 milyon 500 bin liraya bir rambo bıçağı alıp ikinci bölümü izlemeye geldim ve 'işte tam zamanı' dediğim anda ona saldırıp bıçağı salladım ve onu öldü diye bırakıp kaçtım" dedi.

Oğlumu affedin
Saldırgan Halil Cihan'ın Gaziantep'in Nurdağı ilçesine bağlı Gökçedere köyünde oturan ve geçimini çiftçilik yaparak sağlayan babası Nuh Cihan (55) oğlunun affedilmesini istedi. Sessiz ve sakin bir kişiliğe sahip olarak tanımladığı Halil'in şimdiye kadar hiçbir olaya karışmadığını kaydeden Nuh Cihan, Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'a seslenerek "Çok büyük bir insan olduğuna inandığım Zekeriya Hoca'nın oğlumu affetmesini istiyorum, büyükler affeder" dedi.

Sırrıberk ARSLAN - İsmail ERBEN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır