kapat

11.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
KISA KISA KISA

Lastikçi Firestone'a 100 milyon $'lık dava
Dünyanın en ünlü lastik üreticilerinden Firestone'un başı ABD'de Ford için ürettiği lastiklerde meydana gelen üretim hatası nedeniyle yine belada. Lastiklerdeki üretim hatası sonucu, geçtiğimiz aylarda ölüm veya sakatlanmalarla sonuçlanan çok sayıda kaza meydana geldi. Bu kazalardan birinde otomobilinin takla atması sonucu ağır yaralanan Donna Bailey adında bir ABD'li kadın sürücü, şirket hakkında açtığı davada rekor seviyede tazminat talebinde bulundu. Tazminat miktarının tam olarak açıklanmamasına rağmen rakamın 100 milyon dolar civarında olduğu belirtilirken, Bailey'in avukatı müvekkilinin hayatının geri kalanını rahatlıkla geçirmesini sağlayacak kadar tazminat almayı beklediklerini açıkladı.

Lego, Microsoft için oyun üretecek
ÇocuklarIn büyük bir zevkle oynadıkları Lego, yazılım dünyasının lider kuruluşlarından Microsoft için online oyun geliştireceğini açıkladı. İki şirket yetkilileri Danimarka'da düzenledikleri basın toplantısında Lego'nun, Microsoft'un çocuklar için tasarlanmış sitesinde çocuklara yönelik yaratıcı oyunlar geliştirme konusunda anlaştıklarını duyurdu. Anlaşmanın maddi yönü hakkında bilgi verilmedi.

Ted Turner, Rus NTV'yi alıyor
Önceki yıl AOL birleşmesiyle manşetlere taşınan ABD'li basın imparatoru ve Time Warner'ın patronu Ted Turner, Kremlin ile Rus işadamı Vadimir Gusinsky arasında tartışma konusu olan NTV adlı Rus televizyonunun yüzde 25'ini satın alıyor. Wall Street Journal gazetesi, birkaç ay önce başlayan pazarlığın sonuçlanma aşamasına geldiğini bildirirken, anlaşmanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanması gerektiğini hatırlattı. Kaynaklar, NTV televizyonunda yabancı bir ortak bulunmasının Putin'in bağımsız Rus medyasını susturma girişimlerinin önüne set çekeceğini savunuyor. Ted Turner'ın sözcüsü, "satın alma işleminin AOL veya Time-Warner adına değil doğrudan doğruya Ted Turner adına yapıldığını" belirtti. Rus NTV televizyonu, Çeçen olayları sırasında yaptığı yansız yayın yüzünden Putin'i çileden çıkarmıştı.

Eczacıbaşı-Rhone'da ayrılık rüzgarları
ERP Eczacıbaşı-Rhone Poulenc İlaç Pazarlama'da ayrılık rüzgarları esiyor. Eczacıbaşı İlaç Yönetim Kurulu, yüzde 49.7'sine sahip oldukları şirketin kurulmasına dayanak olan joint venture (ortak yatırım) anlaşmasını fesh etme kararı aldı. Borsa'ya gönderilen açıklamaya göre, karar, şirketin yüzde 50 payına sahip Rhone Poulenc Rorer şirketiyle yapılan görüşmeler sonucunda alındı. Ortak yatırım anlaşmasının feshi karşılığında, Hoechst Mariin Roussel'le birleşerek Aventis adını alan yabancı ortaktan 1 milyon 469 bin 132 dolar alınacak. ERP Eczacıbaşı-Rhone İlaç Pazarlama, Aventis'le yeni bir lisans anlaşması yaparak faaliyetine devam edecek.

Tansaş'tan, EGS'nin marketlerine kira teklifi
EGS Holding bünyesindeki EGS Market'in Bornova ve Denizli'deki marketlerinin, Tansaş'a kiralanması konusunda görüşmeler yapıldığı bildirildi. Tansaş'tan yapılan açıklamada, "EGS Market'in Bornova ve Denizli'deki marketlerini Tansaş'a sattığı" yönündeki haberlere açıklık getirildi. Satınalma görüşmesi yapılmadığı belirtilen açıklamada, "Gayrimenkuller için kiralama görüşmeleri yapılmakta olup, kamuya bildirilmesini gerektirecek bir karar alınmış değildir" denildi.

Fon bankalarının zarar açıklaması
Fon'na devredilen 6 bankanın toplam görev zararının 2 katrilyon 331 trilyon 531 milyar lira olduğu belirlendi. Devlet Bakanı Recep Önal, FP İstanbul Milletvekili Osman Yumakoğulları'nın Başbakan Bülent Ecevit'e yönelttiği soru önergelerine yazılı olarak verdiği yanıtlarda Yaşarbank, Etibank,İnterbank, Bank Ekspres, Bank Kapital ve Esbank'ın zararlarına ve kredileri ne şekilde kullandırdıklarına değindi. Önal, Eylül ve Ekim 2000 tarihi itibarıyla Emlak Bankası 159 trilyon 700 milyar zararı olduğunu ifade etti. Önal, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'nın 1997, 1998, 1999 ve 2000 yıllarında zararlarının bulunmadığını bildirdi. Kamu bankalarının reklam harcamalarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Önal, reklam harcamalarının, toplam harcamalar içindeki payının Ziraat Bankası için onbinde bir, Halkbank'ın binde bir, Emlakbank'ın onbinde 3, Vakfbank'ın binde 84 olduğunu açıkladı.

'Büyüme %1-2 olur'
Finansbank Genel Müdür Onur Umut, enflasyon hedefinden 4-5 puan sapma olabileceğini söyledi

Finansbank Genel Müdürü Onur Umut, bu yılki büyümenin yüzde 1-2 aralığında kalmasını ve enflasyonda da hükümetin hedeflediğinin dört-beş puanlık bir sapma olabileceğini söyledi.

Umut, "Bu yılın birinci çeyreğinde bir daralma bekleniyor. Şu anki görüşümüz ikinci çeyrekte de bir daralma olabileceği yönünde, İkinci yarıdan itibaren büyüme trendi geri döne ve sene sonunda yüzde 1-2 civarında büyüme ile biter diye düşünüyoruz" diye konuştu. Enflasyonda geçen yıl gerçekleşen sapmanın büyük olduğuna ancak bu yıl dış faktörlerin ekonomik programın lehine gelişme göstermek olduğuna dikkat çeken Umut, şunları söyledi: "Bu yıl lehimize olan iki şey var. Birincisi dolar/euro paritesi, ikincisi de petrol fiyatlarındaki düşüş. Geçen sene ikisi de aleyhimize çalışmıştı. Dolayısıyla böyle olmasaydı, enflasyon daha alt seviyelerde gerçekleşirdi. Ama yine biz bu yıl yukarıya doğru bir sapma bekliyoruz. Enflasyon hedefi 4-5 puan sapabilir.''

Ekonomide beklenen daralmanın paralelinde bankacılık sektöründe de bir küçülme yaşanacağını kaydeden Umut, "Fakat buna karşılık faiz hadleri daha yukarıda. Kredi işlemlerinden kaybedilen karlılık, diğer tarafta daha yüksek faiz marjlarıyla kapatılır diye düşünüyoruz" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır