kapat

11.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Faizler daha da düşecek
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, kriz sonrasında piyasaların normale dönmeye başladığını ve programla uyumlu olarak faizlerin düşeceğini söyledi

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, piyasaların normale dönmeye başladığını ve faizlerin, programla uyumlu şekilde giderek aşağıya ineceğini söyledi.

Demiralp, kamu bankaları, IMF ile ilişkiler, iç-dış borçlanma, piyasa dengeleri ve tarım reformu konusundaki görüşlerini şöyle özetledi:

* Kamu Bankaları: Kamu bankalarında 20 milyar dolar açık var. Bunu büyütmemek lazım. Faiz yükünün artmaması gerekiyor. Nitekim, görev zararını stokunu azaltmak üzere Ziraat ve Halkbank'a özel tertip devlet tahvili verdik. Böylece, kamu bankalarının likidite ihtiyacını belli ölçüde karşıladık ve faiz baskısını azalttık. Yeniden Yapılandırma Kurulları oluşturuldu. Hızla çözüm noktasına ilerliyoruz. Bu, toplumsal bir olay. Çözmekte geç bile kaldık.

* İç Borçlanma: Piyasalar normale dönüyor. Rayına oturuyor. Merkez Bankası'na döviz girişi başladı. Faizler programla uyumlu şekilde bundan sonra giderek aşağıya inecektir.

* Dış Borçlanma: 2000 yılının en iyi borçlanan ülkesi ödülünü alıyoruz. Ancak bizim için önemli olan enflasyonun tek haneye düşürülmesinden sonra Türk halkının vereceği ödüldür, teşekkürdür. Gece gündüz bunun için çalışıyoruz.

* IMF: Ek Rezerv Kolaylığı'nın kullanımı için IMF, yılın ilk üç ayında aylık bazda program değerlendirmesi yapacak. Bu, biraz da IMF'nin kendi iç bürokratik işleyişi ile ilgili bir gereklilik. Ancak, hükümet, Ek Niyet Mektubu'ndaki takvimin bilincinde ve yapısal konuların tamamı öncelikle ele alınacak.

* Tarım: Dünya Bankası'nın 600 millyon dolarlık tarımda yeniden yapılandırma kredisinin kullanımı için farklı kuruluşların koordinasyon içinde çalışması gerekiyor. Diyalog eksikliğinden kaynaklanan sorunları büyük ölçüde aştık.

Kredinin önündeki engelleri kaldırıyoruz. Doğrudan gelir desteği sisteminin kurulması, kayıt altyapısının oluşturulması önem taşıyor. Biz de çiftçilere ödemeke üzere bu yıl 430 trilyon lira ayırdık. Türkiye, kamu bankalarından tarıma kadar her alanda yılların birikimi sorunları aşmak üzere büyük çaba sarfediyor.

'Piyasalar artık rayına oturdu'
Kamu bankalarında 20 milyar açık var. Bunu büyütmemek lazım.

* Kamu bankalarına müdahale konusunda geç bile kalındı.

* Dünya Bankası tarım kredisinin önündeki engelleri kaldırıyoruz.

* Çiftçiye ödenmek üzere bu yıl 430 trilyon lira ayırdık.

* IMF ile ek rezerv kolaylığı kullanımı çerçevesinde görüşme yapılacak.

* Merkez bankası'na döviz girişi başladı.

* Piyasalar rayına oturuyor.

* Bundan sonra faizler aşağıya inecek.

* 2000 yılının en işi borçlanan ülkesi ödülünü alışoruz. Ama en büyük ödül Türk halkının vereceği enflasyonu düşürme ödülü olacaktır.

Kurulu oluşturacak üyeler
ÜÇ kamu bankasının yeniden yapılandırılmasına ilişkin oluşturulan komisyonlarda görev alacak isimler belirlendi. Bu çerçevede, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin oluşturulan komisyonlarda görevli üyeler şöyle:

Hazine'yi temsilen; Asil üye Müsteşar Yardımcısı R. Hakan Özyıldız, Yedek üye Genel Müdür Yardımcısı Yıldız Soykan, Hazine Müsteşarlığı dışından Hazine`yi temsilen BDDK; Asil üye Daire Başkanı Ercan Türkan,ÖİB; Asil üye Başkan Yardımcısı S. Kemal Kapulluoğlu, Ziraat Bankası'nı temsilen; Asil üye Genel Müdür Osman Tunaboylu, Ziraat Bankası dışından anılan bankayı temsilen;
Asil üye Kadir Günay, Halkbank'ı temsilen; Asil üye Genel Müdür Yenal Ansen, Halkbank'ı banka dışından temsilen; Asil üye Metin Artım.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır