kapat

11.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Normale dönüş
Gecelik faizin yüzde 40'a inmesiyle piyasalar rahatladı. Cuma günü yüzde 67.5'ten satılan 6 aylık bononun faizi yüzde 61'e geriledi

Dün yüzde 6.25 yükselen borsa, yılbaşından beri yüzde 22 değer kazandı. Merkez Bankası 7 günde 3.3 milyar dolar satın aldı

Yeni yılla birlikte piyasalardaki tansiyon da düşüyor. Kısa süre önceye kadar yüzde 80'in üzerinde gezinen gecelik repo faizi yüzde 40'a kadar geriledi. Kriz sırasında 7 milyar dolar kaybeden Merkez Bankası yılbaşından itibaren 3.3 milyar dolar satın aldı, giden dövizin yarısı geri geldi. Geçen hafta cuma günü yüzde 67'nin üzerinde seyreden bono faizi, yüzde 62'nin altına indi. Hatta bugünkü valörlü işlemlerde yüzde 61'in de altından alıcı geldi. Ancak faiz seviyesi yine de krizden önceki yüzde 35-40 bandının çok üzerinde duruyor. Borsa dün yine yüzde 6.25 oranında değer kazandı. 22 Aralık tarihine göre artış yüzde 22'yi aştı.

KİLİT AÇILDI
Son veriler yılsonuna göre piyasalarda tansiyonun bir hayli düştüğünü gösteriyor. Kasım ortasından itibaren kilitlenen piyasalar, geçen hafta cuma günü Hazine'nin yaptığı iki ihale sonrasında açılmaya başladı. Neredeyse durma noktasına gelen işlemlerde hızlı bir artış gözleniyor.

Günde 50 trilyon civarına kadar inen bonodaki hacim, sadece son satılan 6 aylık bonoda 150 trilyona kadar yükseldi. Dün hisse senedi piyasasında 777 trilyonluk işlem yapıldı. İşlem hacminin artışı, piyasaların derinleşmesine, dolayısıyla riskin azalmasına olanak tanıdı.

NE OLACAK?
Verilerin iyiye gitmesine rağmen, piyasalarda tam bir rahatlama hissedilmiyor. İlk üç ayda hükümetin başta Telekom'un satışı olmak üzere IMF'ye verdiği taahhütlerinin yerine getirilmesi konusunda atacağı adımların belirsizliği, Ankara'nın karışması tam bir rahatlığın önünü kesiyor. Bazı fon yöneticilerine göre bu iyimserlik fazla kaçmış durumda. Bazı fon yöneticileri ise faiz düşüşünün devam edeceğini düşünüyor.

IMF HEDEFİ TUTTU
Bu arada Merkez Bankası'nın IMF'ye verdiği hedef şimdiden tutturuldu. Piyasaya verdiği para miktarını belirleyen net iç varlıklar kalemi, 462 trilyona kadar indi. Rakamın 11 Ocak'ta 1 katrilyon 460 trilyon olması gerekiyordu. Yani Merkez Bankası piyasaya verebileceğinden 1 katrilyon daha az para enjekte etti.

Net iç varlıklar yıl sonunda 3.3 katrilyon kadar yükselmişti. Merkez Bankası yılın ilk günleriyle birlikte verdiği fazla paranın büyük kısmını da geri çekmiş oldu.

3 günde yüzde 2 getiri
Yükselen faizler, bireysel yatırımcının yeniden bonoya dönüşünü de getirdi. Kriz sonrası yıllık basit yüzde 58 civarından 6 aylık bono satan Hazine, kaybettiği bireysel müşterinin bir kısmını geri aldı. Bu bonoların parası 8 Ocak'ta ödendi. Faiz yüzde 54'e düşünce, dün itibariyle bireysel yatırımcıların kağıt üzerindeki kazancı yüzde 2'yi aştı. Gecelik faizlerle birlikte mevduat ve kredi faizlerinde de düşüş gündeme geldi. Kriz sırasında yüzde 9'un üzerine çıkan kart faizleri yeniden yüzde 6 civarına indirildi.

777 trilyonluk işlem
İstanbul Borsası'nda iyimser havanın etkisiyle yükseliş devam ediyor. Faizlerdeki düşüş ve piyasadaki olumlu havayla borsa günü yüzde 6.25 artışla 11.539 seviyesinden tamamladı. Yükselişle birlikte işlem hacminde de ciddi bir artış yaşandı. 777 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşen piyasada yabancı yatırımcılardan da seçici alım gözlendi. Para girişinin sürmesi halinde çıkışın devam edecebileceğini vurgulayan borsacılar endeksin 11.800 ve 12.000'de bulunan dirençleri konusunda yatırımcıları uyardı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır