kapat

11.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya "Ay" dedi
Binyılın ilk "tam ay tutulması" 3 saat 15 sürdü. Dünyanın birçok yerinden izlendi. İstanbul'da kapalı hava buna engel oldu

Dünya'nın ay ile güneş arasına girmesi ve dünyanın gölgesinin ayın üzerine düşmesiyle gerçekleşen "binyılın ilk ay tutulması" gezegenimizin büyük bölümünden aynı anda izlenebildi ve bu muhteşem doğa olayı 3 saat 15 dakika sürdü. Ay tutulması, bütün Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika'nın kuzeydoğusu ve Güney Amerika'nın kuzeydoğusundan çıplak gözle izlendi.

SIRADA GÜNEŞ VAR
Tam ay tutulması, önceki akşam Türkiye saati ile 20.42'de başladı. Türkiye'de de bulutsuz bölgelerde rahatlıkla izlendi. İstanbul Üniversitesi Astronomi Bölümü'nde toplanan öğrenciler ve meraklılar ise hayal kırıklığına uğradı. İstanbul'daki kapalı hava ay tutulmasını izlemek için günlerdir sabırsızlıkla bekleyenlerin keyfini kaçırdı. Bu arada 2 yıl sonra, kısmi ay tutulması olacağı bildirildi. Ayrıca Batı Avrupa'da 16 Mayıs 2003 ve 9 Kasım 2003'te tam ay tutulması yeniden gerçekleşecek. 21 Haziran 2001'de güneş tutulması da olacak ancak sadece Güney Afrika ve Madagascar'ın güneyinden tam olarak görülecek.

HAVAYA ATEŞ AÇTILAR
Öte yandan Kahramanmaraş'ta, ay tutulması yaşanırken pompalı tü eklerle havaya ateş eden 8 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, batıl inanış gereği, havaya ateş eden kişiler, olaydan haberdar olmayanların, "çatışma oluyor" korkusu ile polise şikayette bulunması sonucu yakalandı. Kahramanmaraş Mü tüsü Mehmet Barış, ay tutulması sırasında silahla ateş etmenin dinle bir ilgisinin bulunmadığını ve batıl bir düşünce olduğunu belirterek, "Ay tutulurken, sadece Allah'a dua edilir, başka bir şey yapılmaz" dedi.

Ali BALCI Ğ Celal YILDIZ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır