kapat

CUMARTESİ EKİ
06.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Peynircinin macerası
Sonunda bir adım atıldı, sevincimden havalara uçuyorum.

Yakında tel.tr ve web.tr internet alan adları geliyor. İnternet alan adı yönetiminde pek iyi bir üne sahip olmayan ODTÜ grubu, sonunda bizi utandırdı. Artık internet kullanıcıları telefon numaralarından oluşan web adresine sahip olabilecekler. Web.tr uzantılı adreslerin alımında ise herhangi bir sınırlama olmayacak.

Şu ana kadar durum nasıldı kısaca özetleyelim. Diyelim ki peynircilik yapıyorsunuz ve sanal bir peynir mağazası açmaya karar verdiniz. Eğer peynirci.com adını almak isterseniz hemen internete bağlanıp Amerika'da alan adı kaydı yapan sitelerden birine -diyelim register.com'a- gider, bu isim alınmış mı diye bakarsınız. Eğer şansınız varsa, biri sizden önce akıl edip bu ismi almamışsa kredi kartı numaranızı vererek 20 - 25 dolara peynirci.com'u adınıza tescil ettirirsiniz. Sıra siteyi kurup yayınlamaya gelir.

Ama sonunda tr olsun, elin yabancı şirketine param gitmesin derseniz o zaman ülkemizdeki tek yetkili olan ODTÜ alan adları yönetimine başvurursunuz, onlar da size 'burası Türkiye yok öyle' anlamına gelen bir cevap verirler. Bakalım 'peynirci' adıyla faaliyet gösteren bir iş yeriniz var mı, Sanayi Bakanlığı'ndan marka tescili aldınız mı, evraklarınızı tamamlayıp posta ile -ama asla e-postayla değil ille de normal postayla- gönderdiniz mi?

Artık çok şükür bu eziyet bitiyor. Allahın emriyle oğluna kız istemeye gidenler gibi bir yığın hazırlığa ve merasime hacet kalmadı. Peynirci.web.tr adını almak isteyenler varsa elini çabuk tutsun. Yok eğer fiyakalı bir isim şart değil diyorsanız işiniz daha da kolay. Mevcut telefon numaranızın sonuna tel.tr geliyor, iş bitiyor. Akıllıca bir çözüm, hepimize hayırlı olsun.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır