kapat

CUMARTESİ EKİ
06.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sanal doktor teşhise hazır
Sağlık sitelerine o kadar çok başvuruluyor ki araştırmalar bu yüzden hastalık hastası olanların arttığını gösteriyor. En iyisi siz durumu fazla abartmadan ve panik yapmadan seyrek aralıklarla bu siteleri bir yoklayın

İnternetin şu birkaç yıllık kısacık tarihinde görüldü ki, en çok ilgi çeken web sitelerinin başında sağlığı konu edinenler geliyor. İnsanın en zayıf noktalarından biri, ister istemez kendisinin, çocuklarının ya da diğer sevdiklerinin sağlık durumunu merak ediyor. Eğer varsa rahatsızlığın nedenlerini anlamak ve ona göre tedbir almak istiyor.

TİCARİ DEĞİL
Buraya kadar her şey güzel. Sağlık konusunda Türkçe web içeriği gibi bir sorun da yok. Bir arama yaptığınızda binlerce sayfa ile karşılaşıyorsunuz. Bu sayfaların hemen hepsi doktorlar tarafından hazırlanmış kısmen amatör siteler. Yani verdikleri online sağlık hizmeti konusunda çok iddialı ve çok ticari değiller. Asıl amaçladıkları normal sağlık hizmetini desteklemek ve bir başvuru kaynağı olmak.

HASTALIK HASTASI
Biz burada iyi niyetli ve çalışkan doktorların amatör sitelerinden yararlanmanın keyfini çıkarırken başta ABD olmak üzere dünyanın gelişkin birkaç ülkesinde online sağlık hizmeti büyük bir sektör oldu bile. Bu iyi mi yoksa kötü mü orası pek net değil. Yoğun rekabetin ve dönen büyük paranın baskısı altında verdikleri hizmeti online teşhis ve tedaviye kadar vardıran sitelerin en büyük korkusu bir hata yapmak. Eğer bir web ziyaretçisinin ciddi bir sorununu hafife alarak onun zamanında tedavi olmasına engel olurlarsa astronomik tazminatlar ödeyebilirler. Bu yüzden her türlü soruna kötümser bakıyorlar. Bu da ziyaretçilerin hastalık hastası olma eğilimini güçlendiriyor.

BAŞ AĞRISI TÜMÖR
Diyelim ki bir sabah uyandınız ve başınız ağrıyor. Bunun ciddi bir hastalık habercisi olma ihtimali elbette var. Ama yine de en normal tepki bir aspirin alıp ağrının geçmesini beklemek. Eğer iş yerine gider gitmez internete bağlanıp bunun nedenlerini araştırırsanız işin içinden çıkamayabilirsiniz. Örneğin thriveonline.com sitesine baş ağrısının muhtemel nedenlerini sorarsınız hemen bir liste getiriyor ve listede aralarında beyin tümörünün de bulunduğu dudak uçuklatan bir yığın madde var. Bir başka ünlü site drkoop.com, beyin tümörü demiyor ama birkaç basamak sonra orada da korkunç ihtimaller sıralanıyor. Sanal yolculuğunuza baş ağrısı diye başlayıp beyin tümörü kuşkusuyla bitireceğiniz diğer sitelerin arasında intelihealth.com ve adam.com da var. Bunlar da dünyanın en büyük sağlık siteleri, neredeyse geriye amatörlerden başka bir şey kalmadı zaten.

Biz yine de tedbirli olmayı önerelim. Eğer başınız ağrır da beyin tümörü olup olmadığını kontrol ettirmezseniz suçu bize atmayın. Türkçe sağlık sitelerine girin. E-posta ile doktorlara sorun. Türkçe sağlık siteleri henüz ticarileşmiş değil. İşin en güzel tarafı bu durumun tadını çıkarmak ve bir tıklamayla istediğimiz sorun hakkında bilgi edinmek.

SAĞLIK SİTELERİ

Genel bilgiler

*www.doktornet.com

*www.doctorium.com

*www.doktorumonline.net

*www.yasamsaglik.com

*www.ttb.org.tr

*www.andeva.com

*www.hemsirenet.cjb.net

*www.hastanemiz.com

Bağımlılık

*www.adsizalkolik.com

*www.alkolmadde.com

Bitkisel tedavi

* members.tripod.de/yolcu

* www.ipekcaldemir.com

* www.akupunkturist.com

Çocuk hastalıkları

* www.bebek.com

* www.superanne.com

* http://cocuksagligi.cjb.net

* http://cocuk.virtualave.net

Kadın sağlığı

* www.kadinlar.com

* www.bebekgeliyor.com

* www.annecocuk.com

* www.kadinsagligi.com

* www.mutluinsan.com

* www.dila.8k.com

Ağız diş sağlığı

* www.gunsaglik.com.tr

* www.dismarket.com

* www.ido.org.tr

* www.enigma.com.tr

* www.bifoto.8m.com

Cinsel terapi

* http://seksterapisi.cjb.net

Göz sağlığı

* www.venividi.com.tr

Diğer

* www.gastroenteroloji.net

* www.dermatoloji.com

Muammer Özdemir


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır