kapat

CUMARTESİ EKİ
06.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Günter Grass'ın zorlu 'Yüzyıl'ı
Alman yazar Grass'ın, "Yüzyıl"daki asıl kahramanı '20. Yüzyıl'. Bir tarih kitabı sayılabilecek roman, süreci mizahi açıdan irdelemesiyle dikkat çekici

Nobel Edebiyat Jürisi, tarihin unutulmuş yüzünü kara mizahla portrelediğini belirterek 1999 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'nü dünya edebiyatının en önemli yazarlarından Günter Grass'a vermişti. Çünkü o, jürinin de belirttiği gibi "Teneke Trampet" kitabı ile "20. Yüzyılın en önemli edebiyat eserlerinden birini" yazmış, yalın dili ile geniş kitlelere ulaşmıştı. Hatırlayacağınız üzere bu roman sinemaya da uyarlanmıştı.

Hemen hemen her kitabıyla olay yaratan yazar, edebi kimliğinin yanı sıra politik ve alabildiğine muhalifliği ile de tanınıyor çünkü o, ülkesi Almanya'yı, yabancı düşmanlığından ötürü, çok sert eleştiren biri. Hatta Alman İçişleri Bakanı Manfred Kanter'i yabancı düşmanlığı ile itham ettiği bir toplantıda "Demokratik olarak sağlama alınmış bir barbarlığın sessiz tanıklarıyız" demişti.

ONLARCA KAHRAMAN
SPD (Sosyal Demokrat Parti)'de aktif politika da yapan ama 1993'te politikayı "horoz dövüşü"ne benzettiği için partiden ayrılan Grass'ın en büyük eleştirilerinden biri 20. Yüzyıl olmuştu. Yazar, kendisinin de tanık olduğu bu yüzyıla ilişkin düşüncelerini bir kitapla romanlaştırmıştı: "Yüzyılım"

Grass'ın son romanı olan "Yüzyılım" nihayet Türkçe'de. Nihat Tezeren'in çevirisi ile Gendaş Kültür'den yayımlanan roman, 100 ayrı bölümden oluşuyor. Yani yüzyılın her yılınına bir bölüm düşüyor ve her yıla ait bir olay anlatılıyor. Bu bölümlerin anlatıcısı ise hep değişiyor. Bu, kimi zaman hayali, kimi zaman gerçek bir kişi, kimi zaman da yazarın bizzat kendisi olabiliyor.

Bir tarih kitabı olarak da okunabilecek olan "Yüzyılım"da mizah, hiciv, ironinin kullanılmış olması onu, zevkle okunan bir roman kılıyor.

Hitler'den sosyalist politikacı Liebknecht'e, sıradan bir köylüden 1945'te Berlin'in çöplerini karıştıran yoksul bir kadına, ünlü şair Celan'dan filozof Heidegger'e, Steffi Graff'tan Macar futbolcu Puskas'a kadar ünlü-ünsüz onlarca kahramanı var bu romanın. Ama asıl kahramanı yüzyılın bizzat kendisi. Çünkü her bölüm ya da yıl kendi içinde bir bütünlük taşıdığı gibi kitabın tümü okunduğunda bunlar bir romana ulaşıyor. Böylece her yıl toplanarak bir yüzyılı ve kahramanı yaratıyor.

Grass, "Yüzyılım"da da daha önceki romanlarındaki özelliğini korumuş ve halkın gündelik dilinden uzaklaşmamış. Ama bu onun yeni sözcükler yaratmasına ve yer yer iki sayfa uzunluğunda cümleler kurmasına engel olmamış. Böylece yazar, anlaşılırlığını muhafaza ederken edebi dilden de vazgeçmemiş.

Usta bir yazarın kaleminden yaşadığımız ve geride bıraktığımız yüzyılı tekrar gözden geçirmek isteyenler için ideal bir roman. "Yüzyılım" sadece 2000'in değil, yeni yılın da en iyilerinden biri olmaya aday.

Günter Grass kimdir?
1927 yılında doğan yazar, genç yaşta asker oldu ve esir düştü. 1946'dan sonra Düsseldorf'a giderek resim ve heykel çalıştı. Paris'te yazdığı "Teneke Trampet" ile dünya edebiyatının ilgisini çekti. 1960'lı yıllarda sosyal demokratların saflarında aktif politika yapan yazar, barış hareketlerinde ve insan hakları mücadelesinde entelektüel tavrın simgesi haline geldi. Yazarın, "Dişi Fare" ve "Kafadan Doğumlar" isimli eserleri de Türkçe'ye kazandırılanlar arasında.

BUKET AŞÇI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır