kapat

CUMARTESİ EKİ
06.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Her telden, her dilden
Çok yoğunum demeyin. Biraz zaman ayırıp fotoğraf çekmeyi ya da Latin müziğiyle dans etmeyi, üstelik roman yazmayı bile öğrenebilirsiniz. Bilgi Üniversitesi'nin "Bilgi-Eğitim" programı, alanının uzmanlarıyla birlikte 22 Ocak'ta atölye çalışmalarına başlıyor

Zaman ayırmayı isteyip de bir türlü yönelemediğimiz ilgi alanlarımız vardır. Ancak "İyi de nasıl?" sorusunu sorduğumuz an, hevesimiz kaçar. Çünkü hayatımıza renk katacağını düşündüğümüz hobiler ya da bize daha iyi bir kariyerin yolunu açan faaliyetler bir eğitim ister. Oysa iş hayatı yeni bir öğrenciliğe izin vermez. Kurslar deseniz öyle az ki. Üstelik, varolanlara da güvenemiyoruz. Öğretmenleri seçme ve deneme şansımız yok.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Bilgi-Eğitim adı altındaki programı tam da bu ihtiyaca sesleniyor. Yaşam boyu kesintisiz eğitim düşüncesinden yola çıkarak hazırlanan Bilgi-Eğitim programının 2001 Kış Dönemi, 22 Ocak'ta başlıyor. Kayıtların ayın 19'una kadar yapılacağı program, alanlarında tanınmış kişilerin ders verdiği, kültür-sanat, dünya dilleri ve bilgisayar olmak üzere üç ayrı ana başlık altında yoğunlaştırılmış bir eğitimi içeriyor.

YAŞ SINIRI YOK
Kültür-Sanat atölyelerinin programı, yazarlıktan televizyon haberciliğine, yoga ve meditasyondan Çin masajına, oryantalden Latin Amerika danslarına kadar çok geniş bir yelpaze sunuyor. Eğitmenler içinde Pınar Kür, Gündüz Vassaf, Mithat Bereket, Metin Üstündağ, Balkan Naci İslimyeli, Nesrin Topkapı isimleri ilk göze çarpanlar.

Programın Kültür Sanat koordinatörlüğünü yapan Berna Tunalı, Türkiye'de bu tür faaliyetlerin eksikliğine değiniyor: "Büyük bir talep var. Geçen mayıs ayındaki programımıza 800 kişi katılmış ve çok memnun kalmıştı. Yapmış olduğumuz anketlerde de yüzde 90'ı tekrar katılmayı istediğini söylemişti. Yaş ortalamasının 22 ile 35 arasında değiştiği bir katılımcı profili var. Ancak 60 yaşında kişiler de yer alabiliyor. Yani çok renkli." Tuna, bilgisayar animasyon kursları ile önemli bir mesleki eğitim boşluğunu da doldurduklarını da vurguluyor. Eğitmenler ise bir üniversitenin bünyesinde her yaştan ve meslekten insana ders verecek olmaktan ötürü oldukça heyecanlı.

Nesrin Topkapı Dansöz
Daha önce kendi stüdyomda dersler veriyordum. Ancak ticaret anlayışsızlığımdan ötürü yürütemedim. Oryantal dersi vermem için hep teklif gelmişti. Ancak bir üniversitede oryantal dersi vermek ne kadar doğru olur, olmaz diye düşünürdüm. Çünkü Mısır'da oryantal akademilerde okutulabiliyor, çünkü onların yerel dansı. Bizim yerel danslarımız ise halk oyunları. Yurtdışında birçok profesyonel balerin

kaslarındaki zorlanmadan ötürü oryantale yöneldi. Zaten 1940'lardan beri özellikle Amerika'da 'Türk lokumları' şeklinde büyük bir ilgi vardı. Ben de alaylı bir oryantal hocasıyım, bu dansın bu kadar geliştiği, modernize edildiği bir dönemde bu teklifi kabul etmeyi doğru buldum.

Tuncer Cücenoğlu Oyun Yazarı
Bu tür bir teklifin gelmesi çok hoşuma gitti. Bu programla, yazarlık denilen şeyin bir tesadüf olmadığını anlatabilmeyi amaçlıyoruz. Bu kurs, onların kaçırdıklarını yeniden yakalama olanağını sağlayabilir. Program sonunda katılanların elinde yazdıkları bir oyun olacak. Sonrası ise onlara kalmış.

Pınar Kür Yazar
Bu tür bir çalışmayı daha önceden de yapmıştım. Amaçladığımız başka işlerde çalışan ama bir şekilde yazmak isteyen kişilere seslenebilmek. Tabii ki yazmak bir yetenek ve ilgi meselesi. Biz ancak teknik bir eğitim verebiliriz. Mesela, bir betimleme yazmalarını isteyeceğim. Sonra onlardan o yere bir insan yerleştirmelerini ya da bir olayın cereyan etmesini isteyeceğim. 10 haftanın sonunda ise herkesin elinde seçtiği türde, bu bir gezi yazısı da olabilir, öykü de, bir metin olacak. Belki bunları kitap bile yaparız.

Erman Ezgin Latin Dansları öğretmeni
Rumba, cha cha, salsa merengue danslarını öğreteceğim. Şayet gerekenleri yaparlarsa gayet güzel dans edecekler. Bu dansların kişiyi çok rahatlattığını, mesleki başarıyı artırdığını da söyleyebilirim. Çok büyük bir terapi oluyor. Çünkü sadece partnerinize konsantre oluyor ve her şeyi unutuyorsunuz.

Merih Akoğul Fotoğraf sanatçısı
Bizde görmek bakmaktan üstün tutulur. Oysa görebilmek için önce bakmayı bilmemiz gerek. Fotoğraftan hareket edeceğimiz bu derslerde nasıl bakmamız gerektiğini anlatacağız. Öncelikle fotoğraf okumayı öğreteceğiz. O fotoğraf nasıl ve hangi şartlarda çekilmiştir, neyi anlatıyordur gibi. Ünlü fotoğrafçıların stillerinden fotoğraf çekiminin pratik bilgilerine kadar her şeyi vermeyi amaçlıyoruz.

Metin Üstündağ Mizah Yazarı
Mizahın dersi falan olmaz ama bu teklifle kendimi bir deneyeyim dedim. Zaten okul gibi de olmayacak. Daha 'bu iş mizah dergilerinde nasıl yapılır?' sorusunun pratiği öğretilecek. Öncelikle keyifli, neşeli bir bakış açısı kazandırmaya çalışacağız. Belirli konu başlıklarımız var ama bu, katılımcıların talebi doğrultusunda değişip yeni bir yön kazanabilir. Çok zevkli olacak herhalde.

BİLGİ-EĞİTİM'DE PROGRAM
Yazmak Ğ Yaşamak / Eğitmen Pınar Kür

Yazı Ve Ben / Eğitmen Gündüz Vassaf

Mizah yazarlığı / Eğitmen Metin Üstündağ

Oyun yazarlığı / Eğitmen Tuncer Cücenoğlu

Reklam Yazarlığı / Eğitmen Celil Oker

Televizyon haberciliği / Eğitmen Mithat Bereket

Çağdaş Sanat ve Felsefede Yeni Vizyonlar / Eğitmen Hüseyin Alptekin

Resim / Eğitmen Prof. Balkan Naci İslimyeli

Bakmak, Görmek Ve Fotoğraf / Eğitmen Merih Akoğul

Fotoğraf, Film ve Video Tekniği / Eğitmen Can Candan

Belgesel Film / Eğitmen Enis Rıza Sakızlı

Bilgisayar Animasyon ve Görsel Efektler / Eğitmen Cüneyt Özdaş / Sinan Vural

Oryantal Dans I ve II / Eğitmen Nesrin Topkapı

Latin Amerika Dansları / Eğitmen: Erman Ezgin

Arjantin Tangosu / Eğitmen Leman Yilmaz

Modern Dans / Eğitmen Tuğçe Ulugün

Latin Perküsyon / Eğitmen Erhan Akhan

Yoga ve Meditasyon / Eğitmen Didi Rainjana

Ayrıntılı bilgi için telefon: 0 212 293 5010,

Kayıt için telefon:

0 212 292 86 99- 292 87 00. (İki aylık yoğunlaştırılmış kursların fiyatları ise 120 milyon lira ile 300 milyon lira arasında değişiyor.)

Buket Aşçı


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır