kapat

Pazar Eki
24.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aman yangın çıkmasın
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz derler ya, dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Dell'in bu kez hem ateş hem de duman ile başı dertte.

Sadece internet üzerinden yaptığı satışlarla 16 milyar dolar gelir elde ederek göz kamaştıran firmaya nazar değdi.

Meşhur Latitude ile Inspiron diz üstü bilgisayarların bir kısmının pillerinin geri toplanmasına karar verdiler. Tabii satışlar çok olunca bu "bir kısım" da ona göre oluyor. En az 27 bin pil geri toplanacak. Bu bataryaların aşırı ısındığı ve bu yüzden kısa devrelere, bazı beklenmedik hasarlara neden oldukları tespit edilmiş. Beklenmedik hasarın tarifini defalarca okudum her seferinde güleceğim geldi. Aşırı ısınmadan dolayı "zaman zaman duman ve ateş çıkması" diye tarif ediliyor. Bir gözünüzün önüne getirin, hakikaten beklenmedik bir hasar değil mi?

Dell'in başına gelen bu pil problemi birkaç yıl önce de Apple'ın başına gelmişti. Başka bir büyük ve dünya çapında prestijli markanın başına gelmeyeceğinin de hiç bir garantisi yok. Hemen bütün firmalar bataryalarını dışarıda ürettiriyorlar ve bu tür sorunlara karşı ellerinden fazla bir şey gelmiyor. Pil teknolojisi bir yerde tıkandı kaldı.

Böyle bir sorunla karşılaştıkları anda hassas ve şeffaf yaklaşımları övgüye değer. Adamlar ilk iş olarak tüketici örgütleri ile bir toplantı yapıp ne yapmaları gerektiğine karar vermişler. Sonuç, tüketiciye her pilin yerine iki yeni pil verilmesi. Bu hatalı pillerden Avrupa ve Orta Doğu bölgesinde dağıtılanlar da var, yani maalesef piyango size de çıkabilir. Ayrıntılı bilgi support.dell.com/battery adresinde. Burada pilin numarasını girip bir sorun var mı diye bakabilmenize de imkan veriliyor. Eğer Dell Latitude veya Inspiron notebook kullanıyorsanız pilin numarasını vererek e-mail ile Dell'e sormanız da mümkün. Bir kontrol etmekte fayda var. Maazallah evi mevi yakmayın da sonra!


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır