kapat

Pazar Eki
24.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Usta'nın çek defterinden
Tam 13 yıldır Amerikan Merkez Bankası Başkanlığı görevini sürdüren Alan Greenspan, ABD'nin dolayısıyla dünyanın en güçlü adamlarından. "Maestro-Usta" adıyla yayımlanan kitap, bu gücü anlamaya yardımcı oluyor

'Ekonomik-siyasi politikaların alt üst olduğu bir dönemdeyiz. Böyle bir zamanda, ekonomik sistemde sağlam bir çapanın bulunması hayati önem taşır. Ve bu da hükümetin bütçesi değil, merkez bankasıdır.'

Bu konuşmayı 10 yıl önce Körfez Krizi çıkıp, Başkan Bush bütçe harcamalarını kısmaya çalıştığında Alan Greenspan yapmıştı. Sözlerini alıp bugüne de uyarlayabilirsiniz; nitekim 10 yıl içinde Beyaz Saray'da çok şey değişirken Greenspan Amerika'nın 'sağlam çapası' olma görevini başarıyla sürdürdü.

Diyeceksiniz ki, bize ne? Amerikan Merkez Bankası Başkanı olup da dört dönem görevde kalmak her yiğidin harcı değil. Üstelik Amerikan ekonomisinin gidişatı sadece bizi değil, tüm dünyayı yakından ilgilendiriyor. İşte bu yüzden de daha önce CIA ve Beyaz Saray hakkında yazdığı kitaplarla ünlenen Bob Woodward, Greenspan'in görevdeki 13 yılını incelemeye almış. Hiçbir televizyon şovuna çıkmayan, kolay kolay röportaj vermeyen 'Bay Usta' hakkında herhangi bir şey okumak ise ekonomiyle ilgilenenler için kaçınılmaz. Kitapta sansasyonel açıklamalar filan yok, ancak dünyanın en güçlü adamlarından birinin hangi özelliklere sahip olması gerektiğini anlayabilmeye yardımcı oluyor.

Öncelikle Greenspan, günümüz ekonomistleri gibi sofistike matematik modelleri kurmaya değil, iş dünyasının iniş ve çıkışlarını büyük bir incelikle takip edebilme yeteneğine sahip. Yani Amerika'nın ekonomisini hareketlendiren ne varsa, bu trend'leri izleyebiliyor. Hazır rakamlarla yetinmeyip, rakamların derin analizini yaptırmasıyla tanınıyor.

Sonra, sürekli telefonla da olsa iş adamları ve bankacılarla irtibat halinde; ekibi de her hafta düzenli olarak şirketleri arayıp, haftalık raporları alıyor. Bir diğer önemli özelliği, tecrübe ve içgüdüsü. Greenspan düşüncelerinden ziyade 'midesinin hissiyatına' göre kritik durumlarda karar veriyor.

Ama Washington'da bunca yıl görevde kalmak beyin gücü ve çok çalışmaktan ibaret değil tabii: Politikacılarla yakın temas ve de medyayı inanılmaz bir biçimde idare etme yeteneği de var. Senato üyelerinden başkanlara ve karılarına kadar güç sahibi herkesle iyi geçinmeyi bilen Greenspan, tam bir laf canbazı. Öyle ki karısına evlenme teklif ettiğinde kadıncağız ne dediğini ilk başta anlayamamış. Ancak gerektiğinde bir liderde bulunması gereken bir özelliğe de sahip: Gerçeği söylemek. Her şeyi bilen, gören biri gibi görünmeyi her daim beceren bir 'usta' o. Peki lider, yönettiği kurumun önüne geçtiği zaman ne olur? 74 yaşındaki Greenspan dört dönemdir görevde. Emekli olduğunda Amerika'nın onun yerine birini bulması çok güç olacak. (Financial Times)

Not: Maestro kitabını http://www.ftbookshop.com'dan sipariş edebilirsiniz.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır