kapat

Pazar Eki
24.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Trink para Topkapı Çarşısı
Topkapı Halk Çarşısı, bayram ve yılbaşı alışverişi için ideal. Para peşin ama korkmayın bu çarşıdan ucuzu yok !

Bayram öncesi telaşı çoktan başladı, bir de üstüne yılbaşı geliyor... İki alışveriş birleşti ama, şu sıralar ekonomi de durgun olduğundan kimse elini cebine atmak istemiyor. Örneğin karınıza sürpriz yapacaksınız, ne zamandan beri yeni bir buzdolabı istiyor. Kaç taksitle, kaç ay vadeli bir buzdolabı alacaksınız, bilemiyorsunuz. Ya da evdeki koltuklar çok eskidi. "Bu bayram da böyle geçmez" diye mi düşünüyorsunuz? Almanız gereken her şey gözünüzde büyüyor... Haklısınız canım, kolay değil ev geçindirmek, ev kurmak, eskileri atıp yenileri almak.

Ama her şeyin yarı fiyatına, hatta daha da ucuz olduğu bir yer var: Tarihi Topkapı Çarşısı. Kapatıldı veya yıkıldı diye hatırlıyor olabilirsiniz. Ama yalnızca taşındı. Şimdi aynı çarşı Topkapı minibüslerinin son durağının yanında, Cevizlibağ istasyonunun karşısında yer alıyor. 800 kadar esnafın yaklaşık bine yakın çeşitlilikte ürünü burada satılıyor. Nevresim takımlarından koltuklara, yatak odası takımlarından çamaşır makinelerine her türlü elektronik eşyaya kadar her şey çok ucuz.

FÜZE ÇARŞISI NAKİT
"Trink para, kaç para?" bu çarşının sloganı. Çünkü bu çarşıda hiçbir şey taksitle alınmıyor. "Bırakın vade farkı ödemeyi, peşinatıyla mal sahibi olun" diyen Topkapı Çarşısı esnafı, spot mallar ve ikinci el mallarla müşteriyi çekmeyi beceriyor. Aradığınız her şey var bu çarşıda.

Çarşı'nın bir bölümü mobilyacılara ayrılmış. Buranın adı "Füze Çarşısı". Dükkanlarda mobilyaların yanı sıra televizyonlar ve aksesuarlar da var.

Bazı dükkanlar büyük alışveriş merkezi mağazalarını hiç aratmıyor. Orta halli kesime hitap ettiklerini anlatan esnaf, evlilik planları yapan çiftler için Topkapı'nın vazgeçilmez olduğunu söylüyor. Yatak odası, yemek ve koltuk takımlarının tümünü 800 milyon ile 1 milyar lira arasında satın almak bu çarşıda mümkün.

KAPKAÇÇI YOK
"Nasıl oluyor da bu fiyatlar bu kadar düşük" diye merak ediyorsanız bunun yanıtını çarşı esnaflarından Mutlu Mobilya'nın sahibi Nazif Mutlu'dan dinleyelim: "Mobilyaların bir kısmını kendimiz üretiyoruz, bir kısmını da Ankara ve İnegöl'den alıyoruz. Biz düşük kar ile satıyoruz. Bazı mağaza sahipleri gelip bizden mal alıyor. Bir de bu çarşılardaki mallar, spot mal. Mağazalar Maliye'ye kayıtlı. Eskiden Topkapı Çarşısı'na güven yoktu. Kapkaççılar vardı. Ama artık bunlardan temizlendi çarşı."

Topkapı Çarşısı'nda gezenler de bazen fiyatlara şaşırıyor. Örneğin Sony televizyonun üzerinde 110 yazısını gören bir müşteri, "Nasıl yani 110 dolar mı?" diye soruyor. Yu-Ma-Tu ve Sunny gibi firmaların müzik setleri 30 ile 40 milyon lira arasında alıcı buluyor. Bu ürünlerin garantisi de var.

BİSİKLETİ BOL
Çarşıda 1.5 milyona bir çocuk montunun yanında 4.5 milyona bir nevresim takımı, 6.5 milyona çelik çaydanlık, 40 milyona müzik setini yan yana dizilmiş dükkanlarda bulmanız mümkün. Hafta sonlarında bisiklet pazarının da kurulduğu bu çarşıda her yaşa uygun bisiklet var. Bildiğimiz bisikletlerin dışında zayıflamak ve form tutmak için tercih edilen dijital göstergeli bisikletleri de görünce, "Bu çarşıda yok yok" diyorsunuz.

ANTİKACISI DA VAR
Çarşısı'nın antikacısı da var. 1960 yılından bu yana antikacılık yapan Mustafa Karalar'ın dükkanında gramofonlar dikkat çekiyor. Karalar müşterilerine taş plaklardan parçalar dinleterek mallarını pazarlıyor.

Karalar'ın 1500 kadar taş plağı var. 250-300 milyon lira civarında alıcı bulan gramofonlarına gözü gibi bakan Karalar'ın dükkanının en ilginç parçaları 1870'lerden kalma asansörlü avizeler. Karalar'ın tek derdi, yeni adreslerini eski müşterilerin bilmemesi.

Mobilya fiyatları

Koltuk takımı150-300 milyon
Yemek odası250-500 milyon
Yatak odası 180-450 milyon
Masa sandalye80-100 milyon
Gümüşlük 100-130 milyon
Çek yat 30-60 milyon
Zigon sehpa 13-20 milyon
Tek vitrin 80-110 milyon
Çek yat grubu 150-240 milyon
Tek kişilik yatak 20-35 milyon
Çift kişilik yatak 35-55 milyon lira

Beyaz eşya fiyatları

Sony TV: (55 ekran) 95-185 milyon
Sony TV: (37 ekran) 45-95 milyon
Arçelik TV: (55 ekran) 110-150 milyon
Ariston buzdolabı: (No Frost) 250-370 milyon
Ariston çamaşır makinesi: 190-250 milyon
Vestel çamaşır makinesi: 180-250 milyon
Arçelik bulaşık makinesi: 210-250 milyon lira

Elif Ergu


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır