kapat

27.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu kadarına da pes
Sahibi olduğu Tozbey Oteli'nde çıkan yangında 18 kişinin ölmesi, 41 kişinin de yaralanması sonucu 6 yıl 3 ay hapse mahkum edilen Halit Tozbey bir gün bile yatmadan aftan yararlanıyor

İstanbul Laleli'deki Tozbey Oteli'nde 17 Kasım 1996 gecesi büyük bir yangın çıktı. Otelde yangın merdiveni yoktu. Alevler içinde kalan 18 turist çığlık çığlığa can verdi, 41'i de yaralandı. Otelin sahibi Halit Tozbey ölüme sebebiyetten 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay da mahkeme kararını onaylayıp kesinleştirdi. Ancak ceza uygulanamadı, Halit Tozbey bir gün bile hapis yatmadı. Çünkü yangından hemen sonra kayıplara karışmıştı. Tozbey tam 4 yıl boyunca kaçak yaşadı ama bir yandan da işlerini yürüttü. Sabırla affın çıkmasını bekleyen Tozbey, dün İstanbul Adalet Sarayı'na gelip İnfaz Savcılığı'nın kapısını çaldı: "Ben de af kapsamına giriyorum..." Savcı talebi inceledi, evet affın kapsamına giriyordu... Ve Tozbey elini kolunu sallaya sallaya savcının yanından ayrıldı.

NELER OLMUŞTU?
Laleli'deki Tozbey Oteli'nde, 17 Kasım 1996'da, elektrik kontağından çıktı yangın. Giriş katındaki butikte başladı, kısa sürede bütün binayı sardı. Odalarında uykuda olan Ukraynalı ve Rus turistler, dehşet içinde fırladılar yataklarından. Alt katlarda olanlar hemen atladı pencerelerden. Ama üst katlardaki odalarda kalanlar, çaresizlik içinde aramaya koyuldu yangın merdivenini. Ama, yaşamaları için tek umut olan merdivene çıkan kapıların tümü kilitliydi.

Dumandan gözleri yanarak, boğazları düğümlenerek ve son güçlerini harcayarak kırdılar kapıları. Birer ikişer atlayarak basamakları, aşağı inmeye koyuldular. Ama hiç de ummadıkları bir yerde, ikinci katta kesiliverdi merdiven. Merdivenler yerinde yoktu. Geriye dönüş imkanı da yoktu. Mahşer yerini andıran o otelde, itfaiyenin kurtaramadığı 18 turist öldü, 41'i de yaralandı.

Yapılan inceleme sonucunda anlaşıldı ki, otelin sahibi Halit Tozbey, giriş katındaki butiğe daha geniş yer bırakmak için yangın merdivenini 2'inci katta noktalamıştı. Aynı noktayı, 18 kişinin hayatına da koyduğu için, 10 yıl hapis istemiyle yargılanmaya başlandı Halit Tozbey. İstanbul 4'üncü Ağır Mahkemesi'ndeki duruşmalardan hiçbirine gelmedi ancak.

SAVUNMADI
Ve mahkeme, dönemin Turizm Bakanı Bahattin Yücel'in açıklamasına göre, yangın merdiveni konusunda 2 kez uyarılan, ama bu uyarılara kulak asmayan, hakim karşısına çıkıp kendini savunmaya bile gerek duymayan Halit Tozbey'i 6 yıl 3 ay hapse mahkum etti. Butiğin sahibi Mehmet Karataş'ın ise beraatine karar verildi. Bu gelişmenin ardından gıyabi tutuklama kararı ile aranmaya başlanan Halit Tozbey, 2 yıl boyunca ortada görünmedi; Şartlı Salıverme Yasası çıkıncaya kadar. Yasanın, indirim kapsamına giren suçlarla ilgili gıyabi tutukluların da başvuruları halinde irndirimden yararalanabileceği yönündeki hükmünü duyan Tozbey, hemen koştu mahkemeye...

ŞİMDİ SERBEST
Başvurusunu yaptı, "affedilmek" için. Böylece, biraz daha fazla para kazanmak uğruna faciaya neden olan Halit Tozbey, cezaevinde 1 tek gün bile yatmadan, cezasını tamamlamış sayılmaya hak kazandı. Şimdi, demir parmaklıkların ardına hiç girmediği halde "tahliye olacak." Tozbey, 6 yıl 3 aylık cezasını "bir daha suç işlerse" çekebilecek...

Nejdet ÇOKAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır