kapat

Pazar Eki
17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bekçi köpeği mi dediniz?
Fatih Altaylı Avrupa'nın Türkiye'ye 'bekçi köpeği' muamelesi çektiğini yazdı. Düşündüm de; labrador'a benzer bir halimiz mi var?

nsanın Mia adında bir bekçi köpeği olur mu? Annemin var. Ama yavruyken alıp 'Anneler Günü hediyesi' diye onu eve getiren benim. Şimdi bahçede mutlu mutlu yaşıyor, dört yaşına geldi. Annemin güzide misafirleri kapıyı açıp bu ucubik hayvanı görünce ürküyor tabii. Sonra bir de soruyorlar, "cinsi ne bunun?" diye. Alenen 'sokak köpeği' demekten hoşlanmayan annem 'karışık; kurt ve çoban... Bekçi köpeği' cevabını verip geçiyor. Yahu herkes bahçesinde Alman kurdu yetiştirmek zorunda mı kardeşim? Mia kadar iyi bir köpek görmedim ben. Yan bahçedeki kurt hırsızların ellerini yalarken bizimki ortalığı yıkmıştı.

Bekçi köpeği demişken... Geçen gün Fatih Altaylı, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği oluşturulurken bize yapılan muameleyi kınadı. Türkiye'nin Avrupa'nın geleceğinden askeri olarak dışlandığını yazarken şöyle bir benzetme yapmış: "Türkiye'ye biçilen rol, bekçi köpekliği. ABD ve AB Türkiye'ye 'Sen kapının önünde otur... Merak etme ara sıra sana kemik atarız. Ama ille içeriye gireceğim diyorsan seni kapının önünde bile oturtmayız' diyor."

Teşbih yerinde tabii ama affedersiniz ama labrador'a benzeyecek halimiz yok ya. Tipimiz bozuk bir kere. Kuru mamayla beslenip, kuaföre gidip tırnakları kesilen, salonun en şahane koltuğuna kurulup evsahibinin yatağında yatacak olanlar, tabii ki cins köpekler. Hem bir dakika, mama ithali de yasaklandı. Ama bekçi köpekleri zaten ıslak ekmeğin üzerine serpiştirilen sebze ve yemek artıklarıyla beslenirler. Ara sıra 'sahip' süpermarketten paraya kıyıp aldığı kemiği atar, ödül diye... Cins köpekler evde yaşadıklarından sık sık yıkanır, malum koku olayı. Bekçi köpekleri ise zaten bahçede yaşadıklarından iki haftada bir veya ayda bir yıkanır. Bizimki denize de giriyor, otomatik olarak koku problemi çözülüyor tabii ki.

Ama bekçi köpeklerinin haysiyeti, yan bahçedeki kurt örneğinde olduğu gibi, tartışılmaz. Şimdi biri gelip "Mia mı, Golden Retriever mı" dese, aileden kimse Mia'dan vazgeçmez. Bir arkadaşımın Golden Retriever'ı vardı, ben hayatımda bu kadar yavşak ve laf anlamaz bir şişko köpek görmedim. Cinsel hayatı da zayıftı laf aramızda. Bizim Mia kar kış demeden bahçede ama cinsel hayatı da epey hareketli. Geçen yıl doğurdu da, tam yedi tane. Üç tanesi 'cins'ti...

Zelih Yalman


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır