kapat

Pazar Eki
17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vokalist solisti döver
Yıllardır ünlü şarkıcıların arkasında vokal yapan 'kızlar', "Her solist vokalist olamaz. Soliste uyum göstermek ayrı bir beceridir" diyorlar. Ajda'nın 'aykırı' dansından, Ege'nin nota bilgisine, Hülya Avşar'ın geçimsizliğine kadar; hepsini çekiştirmeyi de ihmal etmiyorlar

Şarkıcılar önde, onlar hep arkada. 'Vokalist'ler çünkü. Üstelik "Herkes solist olabilir ama vokalist olamaz" diyorlar. En çok da, "Ne zaman kendi kasetini çıkarıyorsun?" sorusuna sinir oluyorlar. Hele "Sen hâlâ vokal mı yapıyorsun?" gibi sözler, bir kulaklarından giriyor diğerinden çıkıyor. Eee, kolay değil. Piyasadaki şarkıcıların çoğu vokalistlikten 'geldi': Aşkın Nur Yengi, Sertab Erener, Demet Sağıroğlu, Harun Kolçak, Asya, Levent Yüksel, Aslı...

Bu yüzden günümüz vokalistleri, attıkları her adımda 'baskı' hissediyor; annelerinin komşularından akrabalarına, arkadaşlarından yeni tanıştıkları herkese kadar, en çok karşılaştıkları soru o meşhum soru: "Eee, ne zaman kaset?"

Ne var yani? Onlar da elbet bir gün kaset çıkaracak ya da yurtdışındaki meslektaşları gibi hayatları boyunca vokal yapacaklar. Çünkü onlar bu işi yapıyor. Güzel bacaklı, sahnede iyi görüntü veren vokalist arayanlardan bıkmışlar. Vokalistlerin şarkıcıların bir parçası olduğunu söylüyorlar. Şarkıcılığa giden yolda bir basamak gibi algılanan vokalistlik onların kazanç kapısı.

Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Sezen Aksu, Serdar Ortaç, Ege, Nilüfer, Sertab Erener, Özlem Tekin, Yaşar, Mustafa Sandal, Hande Yener, Hülya Avşar, Tarkan ve daha birçok şarkıcının vokalistliğini yapanlarla konuştuk. Buluştuğumuzda hepsi birbirini tanıyordu ama bir araya geldiklerinde hemen itiraf ettiler: "Biz pek bir araya gelmeyiz. Çünkü birimiz varsak diğerimiz olmaz."

MUSTİ'YE NİSPET
Minik Serçe'nin beş yıldır vokalistliğini yapan Işın Karaca, Sezen Aksu ile birlikte olmaktan çok memnun ama sahnede yüksek topuk giyemiyor. Sezen yasaklamış.

Serdar Ortaç'ın altı yıllık vokalisti Pınar Kobak'ı ilk denemede Ortaç hiç beğenmemiş. Şimdi yanından ayırmıyor.

Aylin Aksu, 12 yıldır piyasada. Çok isimle çalışmış. İtalya'da klasik müzik eğitimi alan Aksu, tecrübesiz şarkıcılardan dertli.

Berna Keser beş yıl Mustafa Sandal'ın vokalistliğini yapmış. Sandal ona kaset çıkarmayınca şarkılarını kendisi hazırlamış. Bir şarkısı da Mustafa için: "Darılma küsme bana/ Senin de yok ki elinde/ Şaşırdım kendi halime/ Üzüldüm ben defalarca/Yanına kalır mı sandın/ Hak ettin sen otur ağla/ Gelen gideni aratır ama.../ Beni sana bağlamaz be güzelim/ Dünya çok değişti anla/ Kendine başka bir oyun ara/ Dünya hali bambaşka/ Görüşürüz belki öbür dünyada..." Berna Keser şimdi Nilüfer ile çalışıyor ve Tarkan'ın yeni albümüne de vokal yapıyor.

Sohbetimizin arasına taklitler de girince, epey eğlendik. Ama en sinir oldukları soruyu sormadan edemedik: Siz ne zaman kaset çıkaracaksınız Allah aşkına?

Aylin: Ben kaset hazırlığı içinde değilim, ama küçük kızım bile bana bunu soruyor. Ben vokalistliği bir meslek olarak görüyorum. Kaset yapmak için vokalist olmadım. Zaten aynı zamanda kemanistim.

Işın: Sezen bana şarkı ayırıyor. Hazırlıklar sürüyor. Bir gün kaset çıkaracağım. Sezen şarkı seçerken benden özenli davranıyor.

Berna: Mustafa Sandal ile çalışırken bana kaset çıkaracağını söylüyordu. Sonra bir gün bana kaset çıkarmaktan vazgeçtiğini söyledi. Ben de oturdum kendim şarkı yapmaya başladım. Şimdi altı şarkım oldu. Kaseti kendim çıkaracağım.

Pınar: Serdar altı şarkısını bana ayırdı. Üzerinde çalışıyoruz. Pop-fantezi tarzı bir kaset olacak.

Size kaset çıkarınca iyi çalıştıkları vokalistleri kaybedecekler. Sizi oyalıyor olmasınlar?

Pınar: Vokalistlik kaset çıkınca bitecek. Bazen Serdar "Bu işi ne kadar geciktirirsek o kadar iyi" diyor ama benim kasetimin çok iyi olması için de her şeyi yapıyor.

Işın: Sezen'in yeni bir vokalisti olur, benim de kasetim.

Kaset başarısız olursa, kasetten sonra vokalistlik yapmak biraz zor olmaz mı?

Aylin: Zor olur ama yapanlar var. Ben kendi adıma her zaman bundan korktum. Çünkü başarısız bir kaset, satmayan bir kasetten sonra tekrar vokalistlik yapmak biraz ağır bir durum. Ben kendi arabama koyup dinlemeyeceğim bir kaseti yapmayacağım için yıllardır kaset çıkarmadım. Kaset çıkarmak bu anlamda biraz riskli.

Işın: Solist olmak için o riski almak gerekiyor. Özenli ve aceleci olmamak önemli.

KASET YAPMA GÜCÜ ADINA
Vokalistliğini yaptığınız şarkıcı size kaset yapmayınca kaset yapmak zor mu oluyor?

Berna: O kaset yapmayınca ben de aslında kendime geldim. O güne kadar kaset yapmakla ilgili kendime güvenim yoktu, sonra oturdum düşündüm ve kaset yapma gücünü kendimde buldum. Bir baktım beste yapıyorum, söz yazıyorum. Sonra stüdyoya girdim. Şimdi altı tane şarkım var ve hepsi bana ait.

Her vokalistten solist olur mu?

Aylin: Aslında her solist vokalist olamaz. Vokalistlik çok ayrı bir şey. Sahnede sanatçının sesini tamamlıyorsun, tınıları yakalıyorsun. Şarkıcı başka şey söylüyor sen başka.

Işın: Orkestra ile uyumlu olmak çok önemli. Çünkü her şey bir bütün. Bir de uyumlu şarkı söylediğin bir şarkıcın olması önemli.

Aylin: Ben uzun yıllar yakalayamadım. Emel ile uyumlu bir çalışmam oldu. Şimdi Hande Yener ile iyi bir çalışmanın içindeyiz. Çünkü Hande orkestraya önem veren biri.

Sezen Aksu çok anaç
Sohbet 'solistlerine' gelince vokalistlerin anıları başlıyor. Aylin; Nükhet Duru, Emel, Ajda ile çalışmış. Şimdi Hande Yener'in vokalistliğini yapıyor. Berna Nilüfer'in vokalisti, geçmişte Ajda, Özlem Tekin, Sertab ile de çalışmış. Laf Ajda'dan açıldığında, Ajda'nın dansını taklit ediyorlar. Sonra da "Önünüzde ritmin aksine sallanan birinin arkasında biraz şaşırıyorsunuz" diyorlar. Ama Ajda çok kibar bir kadınmış. Sahneden indikten sonra defalarca teşekkür edermiş. Berna ve Aylin, "Biz Ajda'nın karşısında kibarlıktan kırılırdık" diyorlar.

Sezen Aksu'dan önce Yıldız Tilbe, Kenan Doğulu ve Yaşar ile çalışan Işın, Sezen Aksu'nun çok anaç olduğunu anlatıyor. Sahneye çıkmadan önce Işın'ın kıyafetine bakıp, "Çıkar üstündekileri, daha iyi bir kıyafet ayarlayacağım sana" dediğini, bazen makyajını yapmaya kalktığını ve kendini unuttuğunu söylüyor.

Aylin Aksu, Nükhet Duru'nun sahneye çıkmadan önce bir gün gelip saçlarına fön çektiğini söylerken, Berna lafa karışıp, "Bir keresinde benim de makyajımı yapmıştı" diyor. Aylin Aksu, Emel ile çalıştığı dört yıl süresince "Emel iyi bir dost olmuştu" diyor. Pınar Kobak ise Hülya Avşar ile çalıştığı altı ayı anmak bile istemiyor.

Hepsini bir araya toplamışken, tabii vokal yaptıkları sanatçıların dedikodularını yapmadan olmaz...

HÜLYA AVŞAR KABUSU
Aylin: Ege ve Yaşar'ın vokalisti olmak çok zordu. Orkestra elemanlarına akort yapmayı öğrettiğim günler oldu. Ege üzerine bir kitap yazabilirim.

Pınar: Ben bir dönem, altı ay Hülya Avşar ile çalıştım. Çok zorlandım. Çünkü Hülya Avşar'ın ekibiyle bir ilgisi yoktu. Şarkıyı söyleyip gidiyordu. Hiçbir alışveriş olmadığı için de iyi olmuyordu.

Berna: Ben de zorluklar çektim ama şimdi düşünüyorum da kaset çıkarmak yerine Tarkan'a hayatım boyunca vokal yapabilirim.

Işın: Vokalistliği küçümseyenler var.

Aylin: Meslek olarak görmüyorlar. Acı olan bazı sanatçıların da böyle düşünüyor olması.

Pınar: Arkada güzel yer alacak birilerini düşünerek vokalist arayanlar da var.

Elif Ergu


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır