kapat

Ramazan Özel
19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sana kulluk ederiz
Fatiha, Kuran-ı Kerim'in ilk suresi olduğundan bu adı almıştır, Mekke'de nazil olmuştur. Besmele ile birlikte 7 ayettir.

1. Esirgeyen, bağışlayan Allah'ın adıyla.

2. Her türlü hamd âlemlerin Rabbı olan Allah'a mahsustur. O, Rahman'dır. Rahim'dir.

3. Mükâfat ve ceza gününün sahibidir.

4. Allah'ım ancak sana kulluk eder ve ancak senden yardım dileriz.

5. Bizi doğru yola ilet;

6. Nimet verdiğin kimselerin yoluna.

7. Gazaba uğramışların ve sapıkların yoluna değil.

Surenin Geniş Anlamı
Bu sure yedi ayettir. Kuran bununla başlar. Beş vakit namazın her rekatında bu sureyi okumak vâciptir. Bu sure, bize Allah'ı sıfatlarıyla bildiriyor. Allah'a nasıl iman ve ibadet etmek lazım geldiğini öğretiyor. Bizi dünya ve ahiret saâdetine götürecek yolu gösteriyor. "Övmek, övülmek, en yüksek saygı ve tâzim, yalnız Allah'ın hakkıdır. O'na mahsustur. O Allah ki, görünen ve görünmeyen, bilinen ve bilinmeyen, canlı ve cansız bütün varlık âlemini yoktan var ederek terbiye eden, yavaş yavaş yükselten, besleyip büyüten ve böylece her şeyi kemâline eriştiren mutlak sahibidir.

O Allah ki, Rahmân'dır; çok merhametlidir. Yarattıklarının hepsine şahsını ve nev'ini muhafaza edecek her türlü kabiliyetleri, varlığını devam ettirebilmek için muhtaç olduğu her şeyi evvela hepsine eşit olarak vermiştir. Bunları verirken akıllıyı akılsızdan, inançlıyı inançsızdan, çalışanı çalışmayandan ayırt etmemiştir. Her bir varlık, istemeden ve kendi çalışması olmadan hayat nimetine ve o nimeti devam ettirecek diğer vasıtalara başvurmuştur.

O Allah ki, Rahim'dir; akıl ve irade başkalarından üstün kıldığı insanlara, sonraki ve hele ahiret nimetlerini herkesin çalışmasına, kazancına, iman ve ameline bağlamıştır. O Allah ki, dünyada hayır yolunu tutanları ahirette hayır ile mükâfatlandırmak; buyruklarına aykırı olarak şer yolunu tutanları da cezalandırmak kudretine sahiptir; ahirette herkesi, dünyadaki ameline göre cezalandırmaktan âciz değildir. Kendisine karşı gelmiş olanların günahlarını affetmek de elindedir. İşte Allah, böyle bir Allah'tır.

Ey bu sıfatlarla muttasıf olan Allah'ım! Sen birsin; yalnız sana ibadet ve kulluk ederiz ve işlerimizde ancak senden yardım isteriz. Bizi doğru yola, nimetine eren, azıp sapmamış ve böylelikle senin gazabını üzerine çekmemiş olan o bahtiyar ve mes'ut insanların yoluna hidâyet et, o yola ilet, o yoldan yürüt.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır