kapat

Ramazan Özel
19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Merak ettikleriniz
* Cenazeyi geçerli bir sebep olmaksızın bekletmek doğru mudur?

Ölüm gerçekleştikten sonra, mümkün olan en kısa zaman içinde cenazenin yıkanıp kefenlenmesi ve namazının kılınarak defnedilmesi gerekir. Sebepsiz olarak bekletilmesi ve defninin geciktirilmesi mekruhtur (dinen hoş karşılanmamıştır.) Bu itibarla, cenaze hazırlanıp musallada namazı kılınmak üzere beklerken cemaatın herhangi bir başka şey ile meşgul olmayıp bir an önce cenaze namazını kılmaları gerekir.

* Hastalığının artmasından korkan kimse oruç tutmalı mıdır?

Bir kimse hastalığının artmasından veya nüksetmesinden korkarsa, iyileşince kaza etmek, bu da olmazsa tutamadığı her gün için fakirlere bir fitre bedeli (fidye) vermek üzere Ramazan'da oruç tutmayabilir.

*Zekatı verilecek malın zekatı, kendi cinsinden verilebilir mi?

Zekatı verilecek malın zekatı, kendi cinsinden verilebileceği gibi bedeli olan başka maddelerden de verilebilir. Buna göre, para veya altının zekatını vermek isteyen kimse, zekatını altın veya para olarak verebildiği gibi buğday, un, şeker ve elbise gibi yiyecek ve giyecek maddeleri olarak da verebilir. Fakat fakirin yararına olanı tercih etmek daha uygundur.

*Haram madde bir hastalığın tedavisinde kullanılabilir mi?

Bir hastalığın tedavisi için; yenilmesi veya kullanılması haram olan bir madde, mütehassıs (mesleki ehliyeti olan, kendi sahasında uzmanlaşmış) bir doktor tarafından tavsiye edilir ve hastalığın tedavisi için söz konusu haram maddenin yerini tutacak helal bir maddenin (ilacın) bulunmadığı kesinlikle bilinirse, bu haram maddenin ilaç olarak kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak çağımızda farmakoloji bilimi ve ilaç sanayi yeterince gelişmiş olup, bu tür zaruri durumlar azalmıştır.

* Nazar değmesi ne demektir?

İslam'da nazar (göz değmesi) vardır. Bunun fiziki, psikolojik, psikiyatrik yorumları yapılmaktadır. İnsanda bio-enerjinin varlığı ve etkileri ispatlanmıştır.

Nitekim Peygamberimiz (S.A.V); "Kendisinin veya müslüman kardeşinin bir şeyi bir kimsenin hoşuna gidince ona bereketle dua etsin. Çünkü göz değmesi haktır" buyurmuştur. (İbn-Mace, Sünen 2/1159-1160)

*Gayr-ı müslümin kanını almak veya ona kan vermek caiz midir?

Tedavi için yapılan kan naklinde, kan verenin müslüman veya gayr-ı müslim oluşuna bakılmaz.

*Hisse senetleri için zekat vermek gerekir mi?

Bir ticari veya sınai kuruluşa ortaklığı ifade eden hisse senetleri elde mevcut para gibidir. Bu bakımdan eğer nisap ve diğer şartları taşıyorsa rayiç değerine göre hisse senetlerinin de zekatı verilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır