kapat

Ramazan Özel
19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Bunlarla savaşmak gerek'
Hz. Aişe (R.Anhâ) ve beraberindekiler de çıkıp Merbed denilen yere vardılar. Hanifoğlu Osman'ın askerleri karşılarında topluca durdular.

Hz. Aişe (R.Anhâ) ayağa kalktı ve o topluluğa karşı konuşmaya başladı. Sesi gür, hitabeti kuvvetli, sözleri güzel ve tesirli idi. Sözünü daha bitirmeden Osman'ın askerleri bölünmeye başladı. Bir kısmı karşı tarafa iltihak ederken, bir kısmı da yerlerinde kalmayı tercih ettiler.

Görüşme için Talha (R.A.) ve Zübeyr (R.A.), Osman'a gönderildi, fakat o görüşmeye razı olup karşılarına çıkmadı. Hz. Aişe'nin arkadaşları büyük mescidde toplandılar. Yatsı namazını orada eda ettiler. Daha sonra Osman'ın arkadaşlarından bir toplulukla karşılaştılar ve onların hepsini öldürdüler. Bir kısım asker de Osman'ın (R.A.) evini sardılar: Onu dışarı çıkarıp Zübeyr ve Talha'ya götürdüler. O gün yolunamayanların dışında, yüzünde yolunmadık bir tane kıl bırakmadılar. Cebeloğlu Hakim adında birisi Osman'a yapılanları duyunca üzüldü. Bir toplulukla beraber, Aişe'nin arkadaşlarının yiyecek ve levazımatlarının bulunduğu, erzak deposuna gitti. Orada kendilerini Zübeyr karşıladı ve onlara sordu:

- Ne istiyorsunuz, ey Hakim?

- Bu erzaklardan biz de yemek istiyoruz. Ayrıca Osman'ı serbest bırakmanızı ve Ali (R.A.) gelene kadar vali konağında ikametine izin vermenizi de istiyoruz. Allah'a yemin ederim ki, eğer yardımcılar bulabilsem, bu yaptıklarınıza karşı sizi öldürürdüm... Çünkü razı değilim... Neden haram kanı akıtıyorsunuz?

- Osman'ın kanı sebebiyle.

- Öldürdüğünüz o kimseler, demek Osman'ın katilleri...

- Ali halifelikten azloluncaya kadar ne Osman'ı serbest bırakır, ne de bu yiyeceklerden size yediririz.

- Allahım sen, adaletle hükmedensin. Şahid ol!

dedikten sonra Hakim arkadaşlarına döndü ve onlara "Artık bunlarla savaşmak hususunda şüphede değilim. Şüphesi olan varsa dünsün" dedi.

(DEVAM EDECEK)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır