kapat

19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Siyasallaşmayı önleme çabaları
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevine, en yüksek oy alan adaylar içinde mevcut başsavcı Vural Savaş yerine, yüzde yirmi daha az oy alan ikinci aday Sabih Kanadoğlu'nu atamasının yargının siyasallaşmasına müdahale boyutu da bulunuyor.

Yargının siyasallaşmasından, genel olarak hükümetlerin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu atamaları ya da siyasi baskı yoluyla adaletin oluşmasına siyaseten engel olma anlaşılıyor. Oysa yargının siyasallaşmasının başka bir boyutu da bulunuyor.

Bu boyut, kimi zaman tarikat bağlarıyla, kimi zaman da 28 Şubat süreci ve sonrasında görüldüğü gibi ideolojik birliktelik bağlarıyla ortaya çıkan bir siyasallaşma. Dolayısıyla adaletin oluşması önünde, tıpkı hükümetlerin olası müdahaleleri türünden bir engel.

Sezer'in Savaş yerine, yine Atatürkçü, laik, demokrat bir isim olarak bilinen Kanadoğlu'nu seçme hakkını kullanması, bu yönüyle yargının siyasallaşmasına bir müdahale olarak da görülebilir.

Cumhurbaşkanının bu önemli kararı birkaç saat gibi kısa bir sürede vermesi, bu konudaki kararını zaten oluşturmuş olduğunu gösteriyor ve Başkent kulislerinde konuşulan 'müdahale' tezine kanıt gösteriliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır