kapat

19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sezer'den Savaş'a veto
Cumhurbaşkanı Sezer, Yargıtay Başsavcılığı seçiminde en yüksek oyu almasına rağmen Vural Savaş'ı atamadı. Yargıtay Başsavcılığı'na Savaş'tan 49 oy az alan Sabih Kanadoğlu'nu seçti

ANKARA- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevine 4 yıldır bu görevi sürdüren Vural Savaş'ı ikinci kez atamadı. Sezer, dün Yargıtay Genel Kurulu'nda yapılan seçimde en fazla oyu alan Savaş yerine en fazla oy alan ikinci aday Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu'nu atadı. Kanadoğlu, Cumhurbaşkanı Sezer'e sunulan 5 adayın belirlendiği Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda dün yapılan seçimde, 153 oy alan Vural Savaş'ın arkasından 104 oy alarak ikinci seçilmişti. Sezer'in, Başsavcılık görevi için en çok oy alan Vural Savaş yerine, 49 oy farkla ikinci olan Kanadoğlu'nu ataması, yargı ve siyaset çevrelerinde sürpriz olarak değerlendirildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevini 21 Ocak 2001 tarihinde Vural Savaş'tan devralacak olan Sabih Kanadoğlu, Sezer'in atama kararının ardından SABAH'a yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın gösterdiği güven ve teveccühe layık olmaya çalışacağım" dedi.

SABAH SEÇİM, AKŞAM ATAMA
Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nden dün akşam saatlerinde açıklanan ve Başkent gündemini bir anda değiştiren atama kararı, jet hızıyla geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevi için Sezer'e sunulacak 5 adayın belirleneceği seçim, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda dün sabah saat 09.30'da yapıldı. Vural Savaş 153, Sabih Kanadoğulu 104, diğer adaylar 3. Hukuk Dairesi Üyesi Atila Bengü 83, 7. Ceza Dairesi Başkanı Koparan Başal 76, 3. Ceza Dairesi Üyesi Yılmaz Alasu ise 63 oy aldı.

Yargıtay Genel Sekreterliği saat 13.15'te sonucu özel kurye ile Cumhurbaşkanlığı'na bildirdi. Sezer'in kararı ise yaklaşık iki saat sonra saat 15.30'da yine özel kurye ile zarf içinde Yargıtay Genel Sekreterliği'ne bildirildi.

VURAL SAVAŞ'A ŞOK
Savaş, ikinci kez aynı göreve atanmaması üzerine "Cumhurbaşkanı'nın beni atamayacağını tahmin ediyordum, üzgün değilim. Görev sürem 21 Ocak'ta bitiyor. 21 Ocak tarihine kadar hiçbir şey konuşmayacağım. Yarın (bugün) kısa bir basın açıklaması yapacağım. Ancak, görev süremin biteceği gün çok önemli açıklamalar yapacağım. Açıklayacağım çok önemli konular var" dedi.

İKİ YIL ÖNCE ÇATIŞMIŞLARDI
Sezer, daha önce de Anayasa Mahkemesi asıl üyeliği için Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda yapılan seçimde en fazla oy alan Ünal Başoğlu yerine daha az oy alan hemşehrisi Ahmet Akyalçın'ı atamıştı.

Sezer, Savaş'la ilgili değerlendirmesinin ipcunu 2 yıl önce vermişti. Savaş, Anayasa Mahkemesi'nden HADEP'in seçimlere kalımmasının sağlanmasını istemiş, Yüce Mahkeme ise bunu reddetmişti. Sezer, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü insan haklarını gerekçe göstererek Savaş'ı eleştirmişti.

1984'ten beri Yargıtay üyesi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na seçilen Sabih Kanadoğlu, 20 Mayıs 1938 tarihinde Menemen'de doğdu. İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'ni bitiren Kanadoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1959 yılında mezun oldu. Mesleğe Burhaniye hakim adayı olarak başlayan Sabih Kanadoğlu, sırasıyla Orhaneli ve Erzurum cumhuriyet savcılığı, Bingöl Sulh hakimliği, Tokat ve Kırşehir ağır ceza mahkemesi başkanlığı, İzmir ceza hakimliği ile Bakırköy ağır ceza mahkemesi başkanlığı görevlerinde bulundu.
19 Temmuz 1984'te Yargıtay üyeliğine seçilen Kanadoğlu, 26 Aralık 1994'te Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 11'inci Ceza Dairesi Başkanlığı'na seçildi. 1998 yılında ikinci kez bu göreve seçilen Kanadoğlu, evli ve üç çocuk sahibi.

Ersin BAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır