kapat

Melodi
19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ramazan'da kilo mu alıyoruz?
Çoğumuz Ramazan'da çok fazla bir şey yemesek de, kilo aldığımızdan şikâyet ederiz. Oruç tutmanın amacı kilo vermek olmasa da neden kilo aldığımızı ve kilo almamak için neler yapmamız gerektiğini öğrenmekte yarar var

Hepimizin bildiği gibi, Ramazan'da oruçla birlikte vücudumuzun beslenme düzeni değişiyor ve zaman zaman sağlığımızda ufak tefek de olsa aksamalar görülüyor. Ya yeterli ve doğru beslenemiyoruz ya da aşırı besleniyoruz.

Bazılarımız da az yediği halde kilo almaktan yakınıyor. İyisi mi bir bilenden doğrusunu öğrenmek diyerek "Ramazan'da neden kilo alırız?" sorusunu Otacı'dan Diyetisyen Rukiye Akcan'a yönelttik. Kendisi bu konuda bakın neler söyledi: "Oruçla birlikte vücudumuzun beslenme düzeni değişir. Vücudumuz gün boyunca aldığı besinleri yakarak enerji elde eder.

Bu enerjiye biz kalori diyoruz. Gün boyu yaptığımız tüm aktivitelerde bu kaloriyi harcıyoruz. Bu nedenle aldığımız kalori miktarı, harcadığımız kalori miktarından fazla ise vücut bunu değişik bölgelerde yağ olarak depolar. Her gün belirli düzende kalori alan kişinin gün boyu birden bire hiç kalori almamaya başlaması, vücudun tepki göstermesine neden olur."

"VÜCUT ŞOKA GİRİYOR"
Akcan'ın belirttiği gibi, vücudumuz bir anlamda şoka girerek, hemen savunmaya geçiyor. Ramazan'ın ilk günleri birkaç kilo veren kişi, birden bire hızla kilo almaya çalışıyor.

Dışarıdan besin almayan vücut, kendi enerjisini yakmamaya, bir tür tasarrufa başlıyor. "Bunun nedeni vücudun kendini savunmaya almasıdır," diyen Akcan, bazal metabolizma hızı dediğimiz 24 saat içerisinde vücudun yaktığı enerjinin düştüğünü ve böylece hızla kilo alan bir bünyenin ortaya çıktığını söylüyor. Bu nedenle oruç tutarken iki misli dikkat etmemiz gerekiyor.

Gün boyu aç kalan kişiler akşam yemeklerini çok kısa bir süre içinde yer. Damak zevkine hitap edecek, bol karbonhidratlı besinler tercih edilir. Sahurda ise 'gün boyu aç kalacağız' diye daha fazla yiyerek depo etmeye çalışırız. Sonuçta hazımsızlığın yanı sıra kilo alma problemleri, mide bağırsak şikâyetleri yaşanır.

Öyleyse iftar ya da sahurda neler yiyelim? "Proteinli ve lifli besinleri tercih etmemizde yarar var," diyen Akcan bu şekilde bağırsakların daha düzenli çalıştığını ve gün boyunca tokluk hissi yaşandığını söylüyor (Lifli besinler arasında Otacı Brunch'ın % 0 oranında lif içerdiğini belirtiyor).

ORUCU NASIL AÇMALI?
Orucu iki bardak suyla açmamızı, daha sonra çorba ve mutlaka bir kase yoğurtlu sebze yemeği ve bir porsiyon da haşlama ya da ızgara et yememizi öneriyor. 3-4 saat geçtikten sonra ise küçük bir öğün daha yiyebiliriz. Meyve ise öğünden birkaç saat geçtikten sonra yenmeli.

Azar, azar ve sık yersek bünyenin yaktığı enerji artıyor ve kilo almıyoruz. Ancak bu önerilenlerin tam tersini yapanlar, pasta, kek, börek, pide, güllaç, kızartma ve ağır yiyecekler yiyenler rahatlıkla kilo alabiliyorlar ve sağlıksız beslenmiş oluyorlar.

Diyetisyen Rukiye Akcan'ın son uyarısı da sahur ile ilgili. Oruç tutanların mutlaka sahura kalkması gerektiğini belirten Akcan, tek öğün yemenin oldukça sakıncalı olduğunun üstünde duruyor.

"Uykusunu bölmek istemeyenler sahura kalkmıyor, yatmadan önce bir şeyler yemeyi tercih ediyor. Bu durumda mide çok rahatsız olur ve kilo almak çok daha kolaylaşır."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır