kapat

19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vücuttaki minik yolcu
İsrail'de üretilen, İngiltere'de denenmeye başlanan mucize kapsül ağızdan alınıyor. Sindirim sistemindeki bozuklukları içindeki kamerayla görüntüleyip anında doktorlara iletiyor

BU HAP YUTULUR
Tıbbın son icadı mucize kapsülün insan vücudunda gerçekleştirdiği seyahatinden görüntüler, izleyenlerin ağzını açık bırakıyor. Denemeleri gerçekleştiren doktorlar, gönüllü hastaların mide ve bağırsaklarından alınan görüntüleri tanıttı.

HASTALAR GÖNÜLLÜ
İngiltere'nin başkenti Londra'daki Royal London Hospital'da yürütülen çalışmaların başında doktor Paul Swain bulunuyor. Küpsülün ilk denemeleri için gönüllü olan hastalar, durumlarından hiç şikayetçi değil. Çünkü bir zorluk yok.

6 YILDA ÜRETİLDİ
İsrailli Given Görüntüleme Şirketi'nin 6 yıl süren çalışmaları sonucunda ürettiği kapsülün denendiği hastalar ağrısız, acısız, anestezi ve sonda olmadan endoskopi yaptırabilme şansını böylece yakalamış oldular. Hem zamandan kazandılar.

BOYU 1 SANTİM VE ŞEFFAF
Sadece bir santimetre büyüklüğünde olan şeffaf kapsül, hastalar tarafından aynı bir hap gibi suyla yutuluyor, mide ve bağırsaklara doğru yola çıkıyor. Kapsülün içinde bir kamerası, bir vericisi, bir flaş ışığı ve geniş açılı lensleri bulunuyor.

ANINDA TEŞHİS SAĞLIYOR
KAPSÜL içindeki bu cihazlar ile geçtiği yerlerdeki görüntüleri, hastanın beline yerleştirilen antenli bir sistem aracılığıyla ana sisteme iletiyor. Böylece hasta, çalışırken, uyurken bile doktoru, bağırsaklarını inceleyip teşhis ve tespit yapabiliyor.

ÖMRÜ 8 SAAT
EKİBİN başkanı doktor Paul Swain, bundan sonraki amaçlarını şöyle anlatıyor: Kapsülün pilleri, 8 saat süreyle dayanıyor. Eğer bu süreyi uzatmayı başarabilirsek, kolon kanseri gibi çok önemli türleri de tespit ederek erken teşhis sağlama imkanını bulacağız.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır