kapat

19.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yoksulluk ve susuzluk 2015'te kabus olacak
Amerika'da hazırlanan rapora göre 15 yıl sonra su sıkıntısı dünyanın en önemli sorunlarından biri olacak. Ortadoğu'da suyu kontrol eden Türkiye gibi ülkelerin stratejik önemi büyük ölçüde artacak

Amerikan Ulusal İstihbarat Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre 2015 yılında üç milyar insan su sıkıntısı çekecek. Bu nedenle suyu elinde bulunduran Türkiye gibi ülkelerin stretejik öneminin büyük ölçüde artacak. 2015 yılında Ortadoğu'nun nüfusunun daha da artması ve yoksullaşması su sıkıntısını yoğunlaştıracak. Türkiye'nin Fırat ve Dicle üzerine kuracağı barajlar da Ortadoğu'nun su kaynaklarının iyice kısılmasına neden olacak. Deniz suyunu arıtmak, genetik olarak değiştirilmiş gıdalar gibi projeler bile bu sıkıntıyı aşmaya yetmeyecek. Bu nedenle, Ortadoğu'daki komşuları kendilerini Türkiye'yle iyi ilişkiler geliştirmek zorunda hissedecek. Çıkabilecek bölgesel çatışmaların başlıca nedeni de su olacak.

ENERJİ KAYNAKLARI ARTACAK
Raporu hazırlayan Ulusal İstihbarat Konseyi Amerika'nın en üst düzey istihbarat uzmanlarından oluşuyor. Konsey, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) yanı sıra uluslararası bilim ve politika uzmanlarıyla birlikte çalışıyor. Konsey'in hazırladığı 70 sayfalık rapor geçen hafta Beyaz Saray'ın yanı sıra yeni başkan George W. Bush'a teslim edildi. Raporda Amerika'ya yönelik tehditlerin yanı sıra Dünya'nın 2015'teki durumu da ana hatlarıyla anlatıldı. Rapora göre su ve gıda gibi kaynaklardaki azalma, hastalıklar ve iletişimin yaygınlaşması ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden etkenlerin başında gelecek. Tek iyi haber ise enerji kaynaklarının yeterli düzeyde olacak olması.

Rusya: Ekonomik, askeri ve toplumsal açıdan zayıflamaya devam edecek. Hastalıklar artacak, nüfus azalacak. AB'ye girmeyecek.

Çin: Amerika'ya yönelik askeri tehdit artacak. Ekonomik büyümesini sürdürecek. Altyapısını düzeltmeye ağırlık verecek.

Japonya: Ekonomik açıdan zayıflayacak. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomik gücü olmaktan çıkacak.

Ortadoğu: Nüfus büyük ölçüde artacak ve fakirleşecek. İsrail Araplarla ekonomik ve kültürel ilişkilere dayalı "soğuk barış" sağlayacak. Ülkede çatışmalar yaşanacak. Filistin devleti kurulmuş olacak. İran etnik ve dinsel bir bölünmeyle yüz yüze gelecek.

Hindistan: Pakistan'la giriştiği nükleer silahlanma yarışını sürdürecek. Amerika ve Avrupa'nın hegemonyasını kırabilmek için Çin ve Rusya'yla işbirliğine girişecek.

Afrika: Bazı bölgelerde hastalıklar ve ekonomik güçlükler nedeniyle yaşam ortalaması 30-40 yıla kadar düşecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır