kapat

CUMARTESİ EKİ
16.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vaaz vermekle işimiz yok
'Come Out And Play', 'Self Esteem' ve 'Pretty Fly' parçalarıyla, punk tarihinin en çok satan grubu olan Offspring'in gitaristi Noodles ile yeni albümleri 'Conspiracy of One'ı konuştuk

"Pretty Fly" ve "Why Don't You Get A Job" hâlâ her yerde çalıyor. Ama siz kasımda yeni bir albüm çıkardınız. "Conspiracy Of One" çabuk geldi...

Bu parçaların hâlâ çalınması harika. Ama biz arayı açmayalım istedik. Bir yıl boyunca kıçımızın üstünde oturmak istemedik.

Peki albümdeki tüm parçaları bu iki yıl içerisinde mi yazdınız, yoksa beklemeye aldığınız parçalar mı vardı?

Hepsi yeni. Bazıları için birkaç yıl önce fikirlerimiz oluşmuştu ama yapmamıştık. Örneğin albümdeki "Vulture"ı yapmayı 10 yıl önce düşünmüştük ama hiç oturup çalmadık. Bu albümde "Vulture" yepyeni bir şarkıya dönüştü. Diğer tüm parçalar Dexter'ın ocak ayından bu yana yazdığı yeni materyaller.

SADECE EĞLENCE İÇİN
Albümün en dikkat çekici parçası "Original Prankster." O da ilk single zaten...

Evet, bu eğlenceli bir parça; biz de çalarken çok eğleniyoruz. Bazı şarkıları daha ciddi, bazılarını daha hızlı ya da daha yavaş yapmak isteriz. Bu parça sadece eğlence için.

Albümde Offspring'den duymaya pek alışık olmadığımız, nispeten yavaş parçalar da var...

Evet var. Özellikle "Denial Revisited" Offspring'in tarihinde yaptığı en yavaş parça diyebilirim.

Dexter, Greg, Ron ve siz bu işe okul yıllarında başladınız. Grup elemanlarının hepsi üniversiteye gitti sanıyorum. Şimdi herkesin müzikten başka bir mesleği de var mı?

Benim öğrenciliğim okuldan ayrılmak ve yeniden okula girmek şeklinde devam etti. Greg işletme bölümünden mezun oldu, Dexter biyolojiden mezun, hattâ şimdi yükseğini yapıyor, Ron da marketing (pazarlama) okudu. Ama hiçbirimiz bu işlerimizle uğraşmadık. Sabah dokuz - akşam beş çalışmak bize göre değil.

Offspring bir punk rock grubu ama ben Offspring'in rock star hayatı yaşayan, lükse meraklı kişilerden değil, normal, aklı başında adamlardan oluşan bir grup olduğunu düşünüyorum. Öyle misiniz sahiden?

Biz gerçekten hiç rock'n'roll tarzı bir hayatın içine girmedik. O gösterişli dönemler, çılgın hayatlar 60'lardan 80'lere kadar yaygındı. Groupie'ler çevrenizde, striptizciler, türlü çılgınlıklar... Bu tür bir yaşam bizim için çekici olmaktan çok, boktan bir hayat.

Siz punk rock yapıyorsunuz. Bu çok fazla enerji gerektiren bir müzik. Her zaman bu enerjiyi bulabiliyor musunuz?

Evet bunun için çabalıyoruz. Enerji müziğimiz için çok önemli; ama bu enerjiyi bize sağlayan asıl kaynak dinleyicilerimiz. Çünkü çok enerjikler! Konserlerde sahneye çıktığımızda müthiş bir alışveriş oluyor aramızda. İster günlerdir uyumamış olalım ister jet lag olalım, hiç fark etmiyor.

Dinleyicileriniz yeni jenerasyondan...

Evet, 15 - 18 yaşlarındaki gençler genellikle.

Siz de şarkılarınızda bu jenerasyonu ele alıyorsunuz. "Americana" albümü özellikle "Why Don't You Get a Job" gibi parçalar, Amerikalı olmak ve genç olmaktan dem vuruyordu...

Evet doğru. Biz her zaman büyümekten ve sorumluluk almaktan kaçındık. Öte yandan turnelerde bambaşka bir hayatı yaşıyor olmanın keyfini çıkardık. Gençlerin bu duygusunu iyi biliyoruz. Ama artık bizim de sorumluluklarımız var. Hepimiz evliyiz, çocuklarımız var.

EVLİ VE ÇOCUKLULAR
Peki sizce punk rock 70'li yıllarda olduğu gibi öfkeli ve başkaldıran bir müzik mi?

Bu punk rock'ın sadece bir yönü. Benim ödünç aldığım ilk iki albüm punk rock'tı ve hayatımı değiştirdiler. Biri Sex Pistols'dı. Bu albüm isyan doluydu. Diğeri ise Dicky albümüydü ve korkunç derecede komik bir albümdü. Vaaz vermeden, güzel bir espiri anlayışıyla söylemek istediklerini söyleyebiliyorlardı. İyi vakit geçirten bir müzikti. Bu beni çok etkiledi. Önemli olan insanlara ne yapacaklarını söylemek değil, onlara sorular sorup düşünmelerini sağlamak bence.

* Yani siz vaaz vermiyorsunuz...

Biz herkesin anlayabileceği duygu ve düşünceleri yansıtan ve inandığımız konular üzerine şarkılar yazıyoruz. Ve bunu eğlenceli, dürüst ve güzel bir müzikle yapmaya çalışıyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse, dünyayı değiştirmek gibi bir amacımız yok.

* Kimleri dinliyorsunuz?

Red Hot Chili Peppers, AFI, Rage Against the Machine dinlemeyi seviyoruz.

Mine Akverdi


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır