kapat

CUMARTESİ EKİ
16.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Latin ateşiyle Audrey bileşimi Penelope Cruz
Penelope Cruz, İspanyol sinemasının sinema dünyasına yeni armağanı.

Uzun yıllardır bu sinemadan dünya çapında bir yıldız çıkmamıştı. Antonio Banderas gibi bir erkek star, Pedro Almodovar, Vicente Aranda, Bigas Luna gibi yönetmenler vardı. Ama bir kadın star ortalarda gözükmüyordu.

Esmer güzeli Cruz bu açığı gideriyor. Ve Latin Amerika'dan gelen ırkdaşları Salma Hayek, Jennifer Lopez gibi, dünyaya yeni bir Latin dilberi saldırısını başlatıyor.

Penelope Cruz, Almodovar'ın "Live Flesh - Çıplak Ten" ve Fernando Trueba'nın "La Belle Epoque - Güzellik Çağı" filmleriyle ilk kez adını duyurdu. Özellikle ikinci filmin En İyi Yabancı Film Oscarı'nı almasıyla birlikte adı tüm dünyaya yayıldı.

Ama zirveye çıkması kolay olmadı. Bunun için İngilizce öğrenmesi ve Amerikan filmlerinde rol kapması gerekti. Stephen Frears'in "Hi-Lo Country"sinde (Woody Harrelson'la birlikte), Ted Demme'in "Blow", Fernando Trueba'nın "Rüyalarımın Kadını" gibi filmlerinde oynadı.

'ANNEM HAKKINDA'
Almodovar'ın yine Yabancı Film Oscar'ı alan filmi "Annem Hakkında Herşey"de oynaması onun için bir başka talih oldu. "All the Pretty Horses"da Matt Damon'a eşlik etti. Şimdilerde çok-satan ünlü romandan uyarlanan "Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini" filminde başrol üstlenmiş.

Cruz bir vejetaryen. Yemeklerini kendisi pişirmeye bayılıyor. Buna rağmen "Üstteki Kadın"daki yemek tarifi sahneleri için Madrid'de özel ders almış. İspanyolcası, onun tüm Latin Amerika ülkelerinin filmlerinde oynamasını sağlıyor. Ama İngilizce bilmenin de şart olduğunu kabul ediyor. Nitekim bir Brezilya filmi olan "Üstteki Kadın" da dünya pazarı için İngilizce olarak çekildi.

Yönetmen Fina Torres onun için şöyle diyor: "Filmdeki hem seksi, hem de çok duyarlı kadın için o ideal bir oyuncu. Latin kadınının ateşiyle Audrey Hepburn'ün zerafetini birleştiriyor." Geçen yıl ülkesinin Oscar'ı sayılan Goya ödülünü alan sanatçının gözü şimdi gerçek Oscar'da.

Atilla Dorsay


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır