kapat

Pazar Eki
10.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Garantili çıldırtma yöntemleri
Çalıştığınız yerin bilgi işlem elemanlarını hayatından bezdirmenin garantili yollarını merak ediyor musunuz?

Hoş, bunların çoğunu farkında bile olmadan yapıyorsunuzdur Allah bilir. Bu her bilgi işlemcinin başına gelir, zaten bilgi işlemcinin de delirmemişi makbul değildir.

Önce klasik numaralarla başlayın, bilgisayarınızı fişe takmayın ve 'yine bozuldu bu meret' diye sızlanın. Onlardan biri etraftayken CD sürücüsünü açıp üzerine kahve fincanı koyun. Eğer 'ne yapıyorsunuz, bunu yapanlarla yıllardır alay ediliyor' derlerse 'evet ama fena fikir değilmiş' deyin. Bilgisayarınızın ağ kablosunu yandaki bilgisayar ile değiş tokuş edin. Büyük ihtimalle her iki bilgisayarı da söküp götürürler ve bir müddet boş yere mıncıklayıp dururlar. Bununla yetinmeyip video kameranızla aile saadetinizi belgeleyen 10 dakikalık bir film çekin ve bu görüntüleri işyerindeki herkese gönderin. Bu durumda e-posta ana bilgisayarının çökmesini garanti altına almış olursunuz. Bir de çalıştığınız kurumun e-posta mesajlarını denetleyip denetlemediğini anlayın. Bunu öğrenmenin en garantili yolu patron hakkında ileri geri konuşmak. Kapının önüne konulduğunuzda anlarsınız ki e-postalar denetleniyormuş.

İlerleyen aşamalarında daha zor numaralara geçebilirsiniz. Mesela Windows'un Türkçe'sini yeniden Türkçe'ye çevirttirin. Sizin anlamadığınız o 'sistem kararsız hale geldi, onulmaz hata oluştu' türündeki çıldırtıcı mesajları o garibanlar hiç anlamazlar. Nedense o terimlerin İngilizce'lerini hatmetmişlerdir ama Türkçe'si onlara Çince gibi gelir. Bütün bunlardan sonra bilgi işlemcinizin akıl sağlığı hala yerindeyse artık vazgeçin ve ona saygıda kusur etmeyin.

mozdemir@sabah.com.tr


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır