kapat

Pazar Eki
10.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ufaklıkları 'delirten' karar!
Kedi - köpekte 'deli dana' hastalığı şimdiye kadar hiçbir ülkede rapor edilmedi. Ama Tarım ve Köyişleri Bakanlığı et ithali kapsamına kedi köpek mamasını da alınca, olan bizim ufaklıklara oldu. Üstelik yasak, deli danası olmayan ABD için de geçerli

Geçtiğimiz çarşamba günü, deli dana hastalığının Türkiye'ye girmesini önlemek amacıyla kedi ve köpek mamalarının ithaline Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yasak konuldu. Yaklaşık 12 milyon dolarlık bir pazar olan mama pazarı da bir anda tümüyle silinmiş oldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp karara gerekçe olarak mamalar içine konan etlerin kesim yerinin bilinmemesini gösteriyor. "Avrupa'da deli dana hastalığı ortaya çıkınca milyonda, hatta milyarda bir ihtimali dahi düşünerek bu yasaklamayı getirdik" diyen Bakan, bunu temkinli ve tedbirli olmak adına yaptığını söylüyor.

ZATEN 15 YIL YAŞIYORLAR!
Konuyla ilgili görüştüğümüz Animalia Başhekimi Veteriner hekim İlhan Gökgöl ise bu kararın son derece saçma olduğunu, deli dana diye bilinen BSE'nin kedi ve köpeklerde zaten görülmediğini söylüyor: "Şimdiye kadar kedi ve köpeklerde BSE görüldüğü rapor edilmedi. Bunun nedeni hastalığın 10-12 yıl gibi çok uzun bir kuluçka dönemi olmasından kaynaklanıyor olabilir. Ortalama ömrü 10 yıl olan kedi ve köpekler hastalık gelişmeden zaten ömrünü tamamlıyor olabilirler. Kısacası kedi ve köpekte BSE görülmüş bir hastalık değil. Ayrıca Avrupa dışında da hastalığa rastlanmadı. Avrupa dışında ülkelerden neden ithal engelleniyor ki?.. Sonra dana dışında hayvanlardan yapılan mamalara niye yasak geldi? Ciddi bir tedbir gibi görülüyor ama esas tehlike şekerlemelerde kullanılan jöledir. Dana kemiğinden yapılıyor bunlar. Ve çok uzun süre ithal edildi duruldu. Halen de piyasada satılıyor bu şekerlemeler."

Tahminlere göre Türkiye'de şu an iki milyona yakın evcil hayvan var. Bunların yüzde 15'i mamayla besleniyor. 20'ye yakın firma mama ithal ediyor. Bunların büyük bir bölümü Avrupa'dan ithal ederken bazıları ise Amerika'dan geliyor.

Toplam pazarın yüzde 17'sine sahip olan Hill's, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının verdiği karara karşı çıkıyor. Hill's satış müdürü BSE'nin ciddi bir hastalık olduğunu, kararı anlayışla karşıladıklarını ancak kararda bir yanlışlık olduğunu söylüyor: "Hayvan ve hayvan ürünlerinin ithalinin sadece Avrupa ülkelerinden yapılması yasakken, kedi köpek maması için bütün ülkelerden yasak. Hill's tamamen Amerika Birleşik Devletlerinde üretiliyor. Orada yetişen hayvanlar, oradaki fabrikalarda mamaya dönüşüyor. Amerika'da BSE hiç yok. Buna rağmen ithal edemiyoruz. Ayrıca şu da var: Aşırı basınçta, 125 derecede 10 dakika işlem gören bir et, BSE'li de olsa BSE'den eser kalmaz içinde. Mamalar böyle hazırlanıyor. Temel sorun BSE ise eğer, o zaman Avrupa dışındaki ülkelerden ithale yasak konmaması, tavuklu, tavşanlı, ördekli ya da hindili mamalara izin verilmesi gerekirdi. Bu daha çok cari bir açığı kapatmak amacıyla alınmış bir karar gibi geliyor. Çünkü bize gönderdikleri basın bülteninde 'Bu ithalat yasağı Türkiye'de geri kalan hayvan yetiştiriciliğini geliştirmek için de iyi bir fırsat' deniliyor. Şu anki stoklarımız ancak bir ay yeter. İki gündür hayvan sahipleri tarafından sürekli aranıyoruz. Atladıkları çok önemli bir şey var ki; bizim ürünlerimizin bir bölümünü de, kedi ve köpeklerin klinik hastalıklarının tedavisinde kulanılan diyet ürünler oluşturuyor. Karaciğer hastası, böbrek hastası, şeker hastası, kanser hastası olan kedi ve köpekleri ev yemeği ile beslemeniz mümkün değildir."

DÖVİZ GİDİYOR DA ONDAN
İngiltere kaynaklı Whiskas kedi ve Pedigree köpek mama ithalatçısı Sezginler Gıda, mamaların imalatında kullanılan bütün etlerin insan tüketimine uygun olduğunu, bütün üretim zinciri içinde denetlendiğini söylüyor: "Kuru ürünler domuz ve kümes hayvanlarından üretiliyor. Ayrıca hiçbir üründe sığır, koyun veya keçilerin beyin ve ilik gibi risk taşıyan malzemeleri kullanılmamaktadır."

İsminin geçmesini istemeyen başka bir firmanın Türkiye temsilcisiyse bu kararın BSE ile hiçbir ilgisi olmadığı görüşünde: "Cari dengeler bozuluyor, döviz gidiyor olan mamaya oluyor. BSE de bahane olarak kullanılıyor." Türkiye'de mama içindeki dana etini analiz edecek makina bile olmadığını söyleyen yetkili "Dana etini tespit edemeyen ülke deli danayı tabii ki tespit edemez. Yasakla gitsin. Avrupa'dan ithal edilen birçok markanın Amerika'da da fabrikası var. Avrupa sakıncalıysa Amerika'dan getirelim diyoruz ama ona da izin yok. Bunu tamamen dolar çıkışını kısıtlamak, ithalatları yavaşlatmak" için başlattılar.

Mama neden şart?
Ev yemeği hem daha maliyetli hem de sağlıklı değil hayvan için. Hazır mamalar, protein, vitamin, yağ ve mineral oranları çok ince hesaplanarak yapılıyor. Bir kedi ya da köpek 300 gr. kuru mamadan elde ettiği vitamini ancak 1.5 kilo ev yemeğinden elde edebilir. Hastalık durumunda bu vitamin ve mineral oranı çok daha fazla önem kazanır. Bu nedenle kısır ya da hasta hayvanlara hastalıklarına (kanser, idrar taşı, obezite, deri hastalığı vs.) uygun diyet mama vermek gerekiyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır