kapat

10.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye 2010'a kadar yok
10 yıllık genişleme sürecinde Türkiye'den bahsedilmemesi Ankara-Nice arasında kısa süreli bir krize yolaçtı. Kriz, karşılıklı açıklamalarla atlatıldı

Nice'te yapılan Avrupa Birliği zirvesinde hazırlanan, genişleme öncesi yapılacak kurumsal reformlarla ilgili belgede, AB'nin Türkiye'yi 2010 yılına kadar tam üyeliğe hazır görmediği ortaya çıktı. AB'nin genişleme öncesi hayati önem taşıyan kurumsal reformlarda, komisyon üyelerinin sayısı ve ülkelere göre dağılımı, ''nitelikli oy çoğunluğu'', Avrupa Parlamentosu'ndaki sandalye sayısının dağılımı ve ''oy birliğinden'', ''oy çokluğuna geçiş'' konusu büyük önem taşıyor. AB'nin kurumsal reformlar konusunda hazırladığı son belgede, genişlemeyle ilgili olarak diğer 12 aday ülkenin durumu gözönüne alınıyor, ancak Türkiye'ye 2010 yılı için hazırlanan öngörüde bile yer verilmiyor.

AVRUPA BİRLİĞİ YENİDEN YAPILANIYOR
DÖNEM Başkanı Fransa'nın Nice kentinde düzenlenen AB zirvesinde ele alınan konuların başında birliğin yeniden yapılanması geliyor. Üye ülkelerin ortak kararıyla, yeni ülkelerin katılmaya başlamasını ardından, 2005 yılına kadar AB kurumlarına son şekil verilecek. Fransa'nın teklifi büyük oranda kabul gördü:

KOMİSYONDAKİ SANDALYE DAĞILIMI
ABfKomisyonu, 2005'ten sonrafherfüyefülkeninfKomisyon'dafbirfkişiyle temsilfedilmesiniföngörüyor.fAncak bu tarihten sonra temsilci sayısının 20 ile sınırlandırılmasını ve eşitlikfilkesinefdayananfdönüşüm sistemi uygulanacak.

PARLAMENTO'DAKİ DAĞILIM
Küçük ülkelerle büyük ülkeler arasında "denge" sağlamak ve aday ülkelere yer açmak amacıyla indirime gidildiği yeni bir düzenleme yapıldı. Parlamento'nun 626 olan mevcut temsilci sayısı, 514'e indirildi. Türkiye hariç diğer aday ülkelere verilecek sandalyelerle birlikte bu sayı 700'e ulaşacak. Üye ülkelerin sandalye dağılımı şöyle: Almanya'nın sandalye sayısı 99'dan 94'e; İngiltere-Fransa-İtalya'nın 87'den 71'e; İspanya'nın 64'ten 48'e; Hollanda'nın 31'den 27'ye; Belçika, Portekiz ve Yunanistan'ın 25'ten 19'a; İsveç'in 22'den 18'e; Avusturya'nın 21'den 16'ya; İrlanda'nın 15'ten 11'e; Danimarka ve Finlandiya'nın 16'dan 12'ye indirildi. Lüksemburg'un 6 olan temsilci sayısında değişiklik olmadı.

NİTELİKLİ OY ÇOĞUNLUĞU
Fransa ve Almanya arasında bu konuda büyük anlaşmazlıklar bulunuyordu. Ancak sorunlar Nice'te giderildi. Her ülkenin bir tek temsilcisinin vereceği oyun "ağırlığı" belirlendi. Buna göre ülkelerin "oy ağırlığı" şu şekilde olacak:

Almanya,Fransa,İngiltere, İtalya30
İspanya28
Hollanda,fYunanistan,fBelçika, Portekiz10
İsveç,Avusturya8
Danimarka,Finlandiya,İrlanda6
Lüksemburg3

* AB ülkeleri, hangi konu için hangi çeşit oylamanın temel alınacağı konusunda anlaşmaya varamıyordu. Ülkelerin "veto hakkı", "oy birliği" ve "yeterli oy çoğunluğu" gibi oylama biçimlerinin hangi konuları kapsayacağı henüz tam bir netlik kazanmadı.

STELYO BERBERAKİS-NURDAN BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır