kapat

10.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
F tipi bir başka bahara
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk toplumsal uzlaşma istediklerini belirterek F tipi cezaevi açılmasının ertelendiğini açıkladı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, F tipi cezaevlerinin açılışının ertelendiğini açıkladı. Türk, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, "Af Kanunu" ile ölüm oruçları ve F tipi cezaevleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. FP tipi cezaevlerinin, BM'nin cezaevleri asgari standartları ile Avrupa Konseyi cezaevi kurallarına uygun olarak inşa edildiğini, ancak kamuoyunda bu cezaevleri konusuna yoğun eleştiriler bulunduğunu ifade eden Adalet Bakanı Türk, şöyle konuştu:

ELEŞTİRİLER DİKKATE ALINACAK
"Demokratik toplumda bu eleştirilerin dikkate alınması zorunludur. F tipi cezaevlerinin tartışma konusu olarak hizmete açılmasında yarar görmüyoruz. Af Kanunu'nun cezaevlerinde sağlayacağı yer genişlemesi, F tipi cezaevlerine nakil sorununu ivedi bir konu olmaktan çıkarmıştır. O nedenle F tipi cezaevlerine nakiller, başka bir deyişle F tipi cezaevlerinin açılması ertelenmiştir."

F tipi cezaevlerinin toplumsal duyarlılıklar, bu infaz kurumlarına yöneltilen eleştiriler ve onlarla ilgili öneriler gözönünde bulundurularak, çağdaş, evrensel standartlara uygun olarak yeniden değerlendirileceğini belirten Türk sözlerini şöyle sürdürdü:

YENİ DÜZENLEME YAPILACAK
"Bu değerlendirme yalnız bakanlığımca değil, meslek kuruluşlarının özellikle Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin katılımı sağlanarak yapılacaktır. Değerlendirme, F tipi cezaevlerini her yönden inceleme konusu yapacaktır. Bu değerlendirmeye projenin mimari özellikleri de dahildir. Böylece F tipi konusunda bir toplumsal mutabakata ulaşmak istiyoruz. F tipi cezaevleri, bu mutabakat çerçevesinde gözden geçirilecek ve gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Hiç kimsenin kaygı duymayacağı bir ortamı yaratmak istiyoruz."

HUKUKİ ALTYAPI YENİLENİYOR
Bazı yasal düzenlemeleri, en kısa zamanda önce Bakanlar Kurulu'na, uygun görüldüğü takdirde TBMM'ye sunacaklarını bildiren Türk, bu yasalar yürürlüğe girmeden F tipi cezaevlerinin açılmasının düşünülmediğini söyledi. Türk "Böylece F tipi cezaevleri, bir yandan fiziki yapıları itibariyle bir toplumsal mutabakat çerçevesinde gözden geçirilecek, hem onlar için, hem ülkemizdeki tüm ceza infaz kurumları için gerekli gördüğümüz hukuki altyapı oluşturulmuş olacaktır" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır