kapat

10.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Yeniden hesap zamanı
Kriz öncesinde yatırımcıların 'çok düşük' olarak nitelendirdikleri faizler, son günlerde yatırımcıları cezbediyor. Kısa vadede repo, likit fon, uzun vadede bono ve nakdi olan şirket hisseleri öneriliyor

Tüm dünyanın gözlerini Türkiye'ye çevirdiği likidite krizi, yatırımcı tercihlerini de değiştiriyor. Kriz öncesi para doktorları tarafından ortaya konan senaryolar, değişen dengeler ile yeniden belirleniyor.

Kriz öncesinde yüzde 40'lar seviyesinde olan Hazine bonosu faizlerinin kriz sonrası yüzde 65'lere çıkması ve repo oranlarının yüzde 100'lere fırlaması, kısa vadede faizi ön plana çıkarıyor. Bankacılara göre kriz sırasında yurtdışına kaçan 7.2 milyar dolarlık paranın yarattığı likidite sıkıntısı kısa vadeli faiz oranlarının hemen yüzde 50'nin altına gelmesini mümkün kılmıyor.

FAİZİN CAZİBESİ
Kentbank'tan Bora Böcügöz, 2001 yılı için faiz tahmini yapmanın zor olduğunu ancak 1 aylık dönemde faizlerde aşırı gerileme beklenmemesi gerektiğini belirtiyor. Böcügöz'e göre repo faizlerinin ortalama yüzde 75'ler seviyesinde oluşması olası bir ihtimal olarak görünüyor. Böcügöz, her ne kadar overnightlarda bir gevşeme de yaşansa 1 aylık mevduatın yatırımcı için ideal olabileceğini ifade ediyor.

2001 yılı için öngörüde bulunan uzmanlar, krizle bankaların özsermayelerinde erime yaşandığını ve bu nedenle özellikle şubat ayında değişken faizli tahvillerin faizlerinin belirlenmesi için yapılacak kısa vadeli bono ihalesinde yüksek faizle teklif verebileceklerini belirtiyor. Ayrıca kriz öncesinde faizlerin hızlı düşüşünde payı olan Demirbank faktörünün olmaması eski oranların mazide kaldığı yorumlarına neden oluyor.

LİKİT FON DEVRİ
Faizlerin yüksek seyretmesi fon piyasasında B tipi fonları parlatıyor. En azından yılbaşına kadar portföyünün büyük bölümü kısa vadeli repodan oluşan likit fonlar ön plana çıkıyor. Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Tayfun Oral, bazı uzun vadeli bonolarda sepet bazında yüzde 65 reel getiri olduğunu hatırlatıyor. Oral, bayram nedeniyle likidite ihtiyacının süreceğini ve likit fonların yatırımcı açısından kısa vadede cazip olacağını söylüyor. Oral, 2001 yılı için hesapların yeniden yapıldığını, bono faizlerinin yüzde 35'ler seviyesine en azından ilk yarıda gelmesinin zor olduğunu belirtiyor. Oral, uzun vade için tahvil ve bono fonlarının cazibesinin yüksek olduğunu hatırlatıyor.

BORSADA DEĞİŞİM
Diğer alternatifleri benimsemeyen, ille de borsa diyen yatırımcılar için hükümetin aldığı önlemlerin dikkate alınması gerekiyor. Getirilen vergilerin ilk etkisi otomotiv sektöründe ortaya çıktı. Yükselen faizlerle sanayi frene basıyor ve önümüzdeki yıl için öngörülen yüzde 4.5'lik büyüme hedefine ulaşılması zorlaşıyor. Borsacılar likit olan perakende ve gıda sektörünün öne çıkacağını belirtiyorlar.

'Düşüşler alım fırsatı olmalı'
Murat Raşit Aslanoğlu

Garanti Yatırım
BorsanIn önümüzdeki günlerdeki seyrinin olumlu olacağına yönelik beklentilerim var. 9.700 seviyelerine kadar yükselen endeks, kâr satışlarıyla 8.700 seviyelerinde ikinci kez dip yaptı. Endeksin ilk dibi ise 7.100 puan seviyesindeydi. Bu, teknik olarak bir yükselişe işaret ediyor. Ancak çıkışta 9.300 seviyesinin stop loss yapılmasında yarar var. Seans içinde yaşanan gevşemelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesini öneririm. Bu hafta endeksin 11.500-12.000 bandında yükseliş yönünde bir hareket yapmasını bekliyorum. Endeksin ilk hedefi 12.000 seviyesi.

'Likit hisseler tercih edilmeli'
Hüseyin Kelezoğlu

İktisat Yatırım
BorsanIn yılsonuna kadar geçen süreyi sıkışık bir seyirde geçirmesini bekliyorum. Buna rağmen son dönemde sürekli düşüş trendi nedeniyle hisse senetlerinin fiyatları çok ucuzladı. Bu koşullarda yatırımcılar seçici olmak koşuluyla hisse senedi alımı yapabilirler. Tercihler yapılırken de özellikle likit hisseler seçilmeli. 2001 yılında, likit olan ve yüksek sermayeye sahip şirketler yatırımcılarını iyi getirilerle sevindirebilir.
Sermayesi çok güçlü olmayan şirket hisselerinde ise dalgalanmanın
2001 yılı içinde de devam
etmesi beklenebilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır