kapat

10.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Telekom milat olacak
IMF'den gelecek 10.4 milyar dolarlık kredinin önünü açacak olan Türk Telekom'un yüzde 33.5 hissesinin blok satışı için 14 Aralık'ta yatırımcılara duyuruda bulunulacak

Ekonomik programın kaderini belirleyecek iki dev özelleştirme için, bu hafta ihaleye çıkılacak. Özelleştirilmesi 1993 yılından bu yana düşünülen Türk Telekom'un yüzde 33.5 hissesi ile THY'nin yüzde 51 hissesinin, blok satışı için 14 Aralık'ta yerli ve yabancı yatırımcılara duyuruda bulunacak.

Her iki özelleştirmeden en az 5 milyar dolar gelir hedeflendi. Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Telekom özelleştirme kararnamesini onaylamasının ardından, SABAH'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Ülkem adına çok sevinçliyim. Gerek Türk Telekom, gerekse THY özelleştirme programının kilit noktalarıdır. Bu iki özelleştirme için, adım atmayan bir ülkenin ciddiyeti ve samimiyeti kuşku uyandırır. Son haftalarda yaşanan sorunlar, Telekom kararnamesi üzerinde uzlaşma arayışı, bir açıdan hükümetin kararlılığını ve niyetini test etmiştir. Bu sınavdan başarı ile geçilmiştir.

Şu anda dünya piyasaları, tüm dikkatlerini Türkiye'ye yöneltmiş ve ne olacağını anlama çabasında. Siyasi ve hukuki anlamda, özelleştirmenin önünün açılması, 2001 yılında ekonomik programın geleceğine ve enflasyonun düşüş sürecine olumlu katkıda bulunacaktır." Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar da, Türk Telekom ve THY ihale sürecinin de hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti ve "14 Aralık'ta ihale ilanına çıkarız. Artık süreç hızlanmıştır" dedi.

Türk Telekom'un yüzde 33.5 hissesinin özelleştirilmesi amacıyla açılacak ihalede, yabancı stratejik ortağı İcra Komitesi'nde karar alma yetkisi tanınacak. Genel müdür ve 2 genel müdür yardımcısı, stratejik ortağın önereceği isimler arasından seçilecek.

Personel ve yatırım gibi temel konularda, yabancı ortağın uygun görüşü alınacak. 2001 yılı bütçesine, Telekom satışından en az 3.4 milyar dolar gelir tahmini yansıtıldı.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır