kapat

10.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Satamadık kiraya verelim'
Mali kriz, gayrimenkulü de vurdu. Banka konut kredi talepleri beklemede. Konutları satamayanlar, kiralama projelerine yöneliyor

Mali kriz, son üç yılı durgun geçiren ve konut kredileriyle canlılık uman gayrimenkul sektörünü de vurdu. Banka faizleri yükselince kredi talepleri beklemeye alındı. Gayrimenkule yatırım amacıyla yönelenler de ceplerindeki para için yeni adresler aramaya başladı. Talebin tedirginliği, arzın da kendini değiştirmesine neden oldu. Satılamayan konutlar için kiralama kampanyaları hazırlanmaya başladı.

İZZET GARİH- Alarko İnşaat
Bu krizin ardından kısa dönemde 10 yıllık konut kredilerindeki faizlerin yıllık yüzde 14-14.5'in altına inmesi zor. Oysa bu faiz oranı 11.25'e kadar düşmüştü. Böyle olunca piyasa daha ziyade komple nakit satışlara yönelecek. Bu da müşteri için iyi iskontolar demek.Yüzde 20 peşin 60 ay vadeyle 250 bin dolara satılan bir konutu, peşin 170 bin dolara almak mümkün. Bir başka gelişme de şöyle; banka konut kredilerindeki faizler yükseldiği için kira talebi hızla artıyor, daha da artacak. Kiraya çıkan bir villa, ortalama 12 günde kiralanıyor. Bunun vadesi eskiden daha uzundu. Dövizle satın alıp yıllık yüzde 14.5 faiz vermek yerine döviz bazında kiracı olmak daha hesaplı geliyor. 1994 krizinin ardından da kiralık konut piyasası çok hareketlenmişti Şimdi de 5-6 ay süreyle böyle gidebilir. Stok yüzde 15 civarında ise ve emlak satılamıyorsa kiraya vermek mantıklı.

BİLGE ÖZDEMİR- Eston İnşaat
Bizim sektörde 'fırsat satışları'nın arttığı bir dönem olan Aralık ayı şimdi fiyatların daha da cazipleştiği bir dönem. İstediği gibi bir gayrimenkul bulan gerçek ihtiyaç sahipleri 200 bin dolarlık bir villayı 150 bin dolara alabilir.

METİN ACAR- Acarlar İnşaat
Elimizde bitmiş ya da bitmeye yakın 300 milyon dolarlık gayrimenkul var. Bu şartlarda insanlara konut satabilmek çok zor, bu nedenle bazılarını kiralamayı düşünüyoruz. İşyeri ve 'Acarsize' adıyla ürettiğimiz konutları kiralayacağız. Villaları kiraya vermek için de proje geliştiriyoruz.

SÜLEYMAN YERÇİL- Koray İnşaat
Şu anda strateji belirlenecek bir ortam değil. Piyasalar karışık olduğu için ve konut satışlarında 10 yılık krediler de dondurulduğu için tüm satış konularını beklemeye aldık. Talep geldiğinde bekleme listesine alıyoruz. 'Ortalık yatışsın sonra sözleşmeye çevirelim' diyoruz. Kredi için fiyat vermiyoruz.

ERKUT SOYAK- Soyak İnşaat
AralIk'ta bir duraksama oldu tabii ama Ocak ayında yeniden ivme kazanır. Bu durumun geçici olduğunu düşünüyorum. Sakin olmak gerek. Konut satışlarının enflasyonla çok yakın ilgisi var. Enflasyonun düşük çıkmaya devam etmesi durumunda 2001'de konut alımına karşı ilgi artacaktır, ama 2000'den daha iyi bir yıl olmayacak.

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır