kapat

10.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Brezilya dizisi gibi
Florida Yüksek Mahkemesi'nin son kararı, "artık bitti" denilen başkanlık kavgasını silbaştan başlattı. Seçim, sonu bir türlü gelmeyen Brezilya dizilerine benzedi

Florida Yüksek Mahkemesi'nin tartışmalı oyların yeniden sayımı yönündeki kararı Amerika'yı da tekrar belirsizliğe itti. Son dakika golü olarak nitelenen karar uyarınca daha önceki elle sayımlarda lehine çıkan ancak yasal süre dolduğu gerekçesiyle hesaba katılmayan oylar da hanesine yazılınca Demokrat aday Al Gore, Cumhuriyetçi rakibi George W. Bush ile arasındaki farkı 154'e indirdi.

Karar uyarınca Miami'deki tartışmalı 9 bin oyun yanı sıra, diğer bölgelerdeki geçersiz on binlerce oyun yeniden sayılması gerekiyor. Bush, tam bir şaşkınlıkla karşıladığı kararın iptali ve elle sayımın yeniden başlamaması için Federal Yüksek Mahkeme'ye vakit kaybetmeden başvurdu. Bu gelişmelerin ardından tam bitti derken yeniden arapsaçına dönen başkanlık bilmecesinin bu yıl içerisinde çözülemeyeceği kesinleşti. Küba Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque, sonucu hâlâ belli olmayan Amerikan başkanlık seçimlerinin sonu bir türlü gelmeyen Brezilya dizileri gibi olduğunu söyledi. Roque, "Amerikan başkanlık seçimi Brezilya dizileri gibi. Çünkü hiç bitmiyor. Bitse bile ikisi de birbirinden kötü" dedi. İki adaydan da umudunu kesen Amerikan medyası ise bu kördüğümünü alaya almaya devam ediyor.

EN SON "GEYİKLER"
* Gore hepimizi bıktırıp başkan olmasına razı olmamızı istiyor. En iyisi Gore'u Florida başkanı ilan edelim. O da rahat etsin, biz de.

* Son dönemde Bush çiftliğinde dinleniyor. Bütün açıklamaları, hazırlıkları Dick Cheney yürütüyor. İkide bir kalp krizi geçirmesine şaşmamalı.

*Memleketi Arkansas'ta bir caddeye Clinton adını vereceklermiş. Şimdi yolu nasıl tarif edeceğiz: Main'den sola dön, iki sokak sonra Clinton'a dal!

MÜSAİT MİSİNİZ?
* Bush kazanacağından çok emin. O kadar emin ki içkiye yeniden başladı.

*Al Gore'un kazanmak için bu kadar mücadele etmesinin tek nedeni; 8 yılını geçirdiği Beyaz Saray'da Oval Ofis'e, kapıyı çalıp Clinton'a "Müsait misiniz?" diye sormadan girmek istemesi.

CLINTON HOLLYWOOD'A
*Al Gore'un başkanlık şansının yüzde 50'ye 50 olduğunu açıklaması üzerine Bush da bir açıklama yaptı, "Başkanlığı kazanma şansım Yüzde 70'e 50" dedi. Epeyce düşünmüş olmalı.

*Clinton Monica'yla ilişkisi hakkında bir kitap yazmayacağını söyledi. Bir filmde bizzat canlandırmak istiyormuş.

Fetret devri yaşanıyor
ELLE sayımın, ABD başkanını seçen delegelerin belirleneceği 12 Aralık'a kadar tamamlanması zayıf ihtimal. Gore öne geçse bile, Florida seçim sorumlusu Cumhuriyetçi Katherine Harris bu sonucu onaylamayacak. Florida Kongresi de 12 Aralık'ta, Bush yanlısı 25 delegeyi belirleyecek. Ancak o sırada hukuki mücadele sürüyor olacağından, mahkeme Gore'u resmi galip ilan edip, Gore yanlısı 25 ayrı delege daha belirleyebilir. Bu kez Washington'a iki ayrı grup Florida delegesi gitmiş olacak. Bir grup Bush'a, diğer grup Gore'a oy verecek. Bu karışıklığı ancak Ocak ayında Kongre çözebilir. Ancak Konrge'deki Cumhuriyetçi ve Demokratlar arasındaki 50'ye 50 eşitlik karar alınmasını imkânsız hale getiriyor.

Savaş SÜZAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır