kapat

CUMARTESİ EKİ
09.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şimdiki zamanlar mitolojisi
İnanıp inanmamak size kalmış. Bu masallar yıllardır dilden dile dolaşıyor. Hepsi de şaşırtıcı, hepsinin de kaynağı 'bizim hala oğlu'. Birbirinden ilginç şehir efsaneleri şimdi de web ziyaretçilerini dumura uğratıyor

İngilizcede 'urban legends' diye bilinen şehir masalları bizde 'geyik' olarak anılır. Biri 'bizim bir arkadaşın abisi anlattı' denilip ballandıra ballandıra anlatılır. Başlangıçta gerçek payı olan, sonra 'kulaktan kulağa' oyunundaki gibi tanınmaz hale gelen hikayeler arasında en yaygınları; "Haliç'in dibi, silme altın dolu" ve "Kaptan Kusto Cebelitarık'ta hak dinini seçmiş". Kaynak da ya "bi arkadaş, yahut amcaoğlu."

Gazeteci ve TV yazarı Ersan Özer, yıllar önce "Şehir Efsaneleri" adında bir kitap yayınlamıştı. Bu kitabı web'e taşıyıp, www.efsaneler.com sitesini kurmuş. Site yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşıyor. Hatta bizim 'bir arkadaş yazışmaları bizzat görmüş, Bill Gates siteyi satın almak istemiş ama fiyatta anlaşamamışlar!'

İstanbul'un yeraltı dünyası
İstanbul'un altı birbirine bağlı tünellerle kaplıymış. Yerebatan Sarayı'ndan bu dehlizlere giriliyormuş, Kınalıada'ya kadar gidiyormuş. Kapalıçarşı'nın altında da gümüş kaplama atölyeleri varmış. Yerin dibindeki bu dükkanlara ruhsat verir mi belediye? Tabii hepsi kaçakmış bunların.

Haliç'in seramik çamuru
Japonlar zamanında Bedrettin Dalan'a "Haliç'i temizleyelim, ama dibinden çıkan çamur bizim olacak" demiş. Teklif çok cazip ama Dalan akıllı adam, Güzel Sanatlar'ı arayıp danışmış. Hocalar, "Amman dünyanın en değerli seramik çamuru bu. 100 gramı 10 bin dolar" deyince Dalan da onları sınırdışı ettirmiş.

Lastik fina sorusu olursa
İstanbul Üniversitesi'nden üç öğrenci bir gece önceki eğlenceyi abartıp finali kaçırır. Yalan hazırdır: "Hocam, lastiğimiz patladı. İstepne de patlak çıktı. Bize özel bir sınav yapın". Profesör de sınav hazırlamış: 1. Quantum fiziğinin prensiplerini anlatınız. (10 puan) 2. Arabanın hangi lastiği patlamıştı? (90 puan)

Alkol alınca dilinin altına madeni para koy öyle üfle, cihazda çıkmaz.

Pepsi Ay'a adını yazıp reklam yapacakmış ama izin vermemişler.

Devlet Müslüm ve Orhan Baba'ya "esrar içme izin belgesi" vermiş. İçmezlerse beste yapamazlarmış.

Mesut Yılmaz'ın IQ'su 200'müş. Ondan yavaş konuşuyomuş adamcağız.

Atatürk kayıp kıta Mu'nun bulunması için kitap çevirttirmiş. Hepsi Anıtkabir'de saklıymış.

Edison, Nur suresini okuduğu için ampulü bulmuş.

Bebeğin doğum tarihini siz seçin
Kadınlara seslenen nakhita.com, çocuk sahibi olmak isteyen annelere pratik doğum takvimi sunuyor. Sitedeki 'kanım canım' başlıklı bölüme giren anne adayları, pratik bir yöntemle bebeklerinin ne zaman doğacağının hesabını yapabiliyorlar. Sitede anne olacaklara bu hesabı yapmadan çocuk sahibi olmaya karar vermeyin çağrısı yapılıyor. Bu takvimle çocuğun burcunu belirlemek de mümkün. Güzellik, sağlık gibi birçok konuda haber ve söyleşilerin yer aldığı site her hafta yenileniyor.

Açık artırmaya katılın ucuz uçun
Lufthansa Havayolları, Türkiye web sitesinde (http://www.lufthansa.com.tr) açık artırmayla bilet satışı başlattı. Sanal müzayedeye katılmak isteyenler ilk olarak 15 Kasım'dan itibaren kayıtlarını yaptırdılar. İlk müzayede 17 Kasım'da gerçekleşti. Lufthansa ilk aşamada Türkiye çıkışlı üç ayrı uçuş noktasının biletlerini satışa sundu: Londra, Paris ve New York. Londra ve Paris için açılış fiyatı 25 dolar, New York için ise 50 dolar olarak belirlendi. Açılış fiyatı ile verilen tekliflerden en yükseğini veren 4 kişi Londra'ya 110 dolara, 3 kişi Paris'e 101 dolara ve 2 kişi New York'a 200 dolara uçtu.

Muammer Özdemir


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır