kapat

CUMARTESİ EKİ
09.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Operanın 'yıldız'ı konserle anılıyor
Üç yıl önce yaşama veda eden opera sanatçısı Zehra Yıldız'ın repertuvarındaki aryalar AKM'de seslendirilecek

29 Kasım 1997, AKM Büyük Salon'da Strauss'un Tosca Operası'nın galası... Başrolde Zehra Yıldız, son sahne... Sevgilisinin gerçekten öldüğünü anlayıp "Scarpia seninle Tanrı'nın önünde hesaplaşacağız" diyerek San Angelo Kalesi'nin duvarından aşağı Tiber Nehri'ne ölüme atlıyor. Sonrası bir alkış tufanı, seyirci de Yıldız da bir daha bir araya gelemeyeceklerini bilmiyor ne yazık ki... Gösterinin ardından röportaj yapmayı kafama koydum ama öncesinde Yıldız, Almanya'da Leonara'yı seslendirecek. "Dönüşte konuşuruz" diyorum fakat birkaç gün sonra acı haber geliyor. 41 yaşındaki soprano, Türkiye'de Leyla Gencer'den sonra primadonna niteliği taşıyan tek ses, geçirdiği bir beyin kanamasının ardından veda ediyor yaşama.

Oysa daha oynamak istediği ne kadar çok rol var. AKM'de düzenlenen cenaze töreni sanılanın aksine, Yıldız'ın hayranlarıyla doluyor. O dönem anlaşılıyor ki, Yıldız'ın henüz bir CD kaydı bile yok. Ölümünün birinci yılında, müzik yazarı Evin İlyasoğlu'nun kaleme aldığı "Zehra'nın Öyküsü" bir CD eşliğinde satışa sunuluyor da, böylelikle sonraki nesillere bu sesi dinletebilme olanağı doğuyor.

CD ve kitabın gelirinin bağışlandığı Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı da 1999'da kuruluyor. Amaç "yeni Zehra'lar yetişmesine katkıda bulunmak."

BAŞARI GRAFİĞİ
1980'lerde girdiği operada sadece olağanüstü başarısı değil iş disiplini ve alçakgönüllü kişiliğiyle de övgü alan Zehra Yıldız, 1984'te İtalya'nın Treviso kentinde yapılan La Boheme Operası Uluslararası Yarışması'nda Mimi rolüyle ilk beş soprano arasına girmişti.

Üç yıl sonra İtalya'nın Parma kentindeki Verdi Yarışması'nda finale kaldı ve bir yıl boyunca Corali Verdi Akademisi'nde burslu eğitim gördü.

1988'de Uluslarararası Ettore Bastianni Şan Yarışması'nda gümüş madalya kazandı. İtalyan hükümetinden aldığı bursla ünlü sanatçılarla çalışma fırsatı yakaladı. Bundan sonra da başarı grafiği hızla yukarı çıktı.

AKM'nin sadık seyircilerinin yakından tanıdığı Zehra Yıldız, 12 Aralık Salı gecesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek bir konserle anılıyor. Konserde İngiliz şef Andrew Greenwood yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Bale Orkestrası, dünyaca ünlü Danimarkalı dramatik soprano Elisabeth Meyer-Topsoe'ye eşlik edecek.

Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı tarafından, Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın desteği ile Büyük Salon'da gerçekleşecek konserde Topsoe, Zehra Yıldız'ın repertuvarında yer alan Tosca, Othello, Talihin Kudreti, Uçan Hollandalı ve Fidelio operalarından aryalar söyleyecek. Konserin biletleri Atatürk Kültür Merkezi ve Biletiks gişelerinden temin edilebilir.

ajanda

KONSER
İtalyan Kültür Merkezi: Viyolensel Ruşen Güneş ve Judith Uluğ /12 Aralık saat 19.00 (Tel: 0212 292 06 55, İstanbul)

Beşiktaş Kültür Merkezi: "Düş Sokağı Sakinleri, 11 Aralık saat: 19.30 / Bülent Ortaçgil, 12 Aralık saat 21.00. (Tel: 0212 238 10 63, İstanbul)

SERGİ
Sadberk Hanım Müzesi: Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi'nin özel koleksiyonu. Hattatların ellerini güçlendirmek için antrenman yaptıkları ok ve yaylar da 24 Aralık'a kadar sergide. (Tel: 0212 242 38 13, İstanbul)

Anadolu Üniv. Yunus Emre Kamp.: "Eğitim Sorunları" karikatür sergisi. (0222 335 05, Eskişehir)

TİYATRO
Tiyatro Boğaziçi: "Yeni Bir Hayat İçin". (Tel: 0 212 287 02 32, İstanbul)

Şinasi Sahnesi: Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu "Kobay" ile 17 Aralık'a kadar. (Tel: 0 312 467 14 51, Ankara)

Enka Vakfı: Yıldız Kenter'den "Hep Aşk Vardı" (Tel: 0 212 276 22 14, İstanbul)

Yunus Emre Kültür Merkezi: "Mary Mary" (Tel: 0 212 661 19 41, İstanbul)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır