kapat

06.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Borsada değişen ne var?

Borsanın dünkü hareketi, 1987 yılı 17 Kasım'ında Tophane'deki yeni binasına taşındığı ve toplu açılış fiyatı yerine bugünkü sürekli müzayede sistemine geçtiği güne çok benziyor. O tarihte endeks tek seansta 564 puandan 702'ye sıçradı ve yüzde 24.36 prim yaptı. Bu oran şimdiye kadar tüm zamanların günlük artış rekoru olarak kaldı. O yıl endeks 21 Ağustos'ta 1.332 puandan düşüşe geçmiş ve 16 Kasım'a kadar yüzde 57.65 değer yitirmişti. Bu tarihte İMKB'nin Tophane'deki binasını dönemin Başbakanı Turgut Özal açtı ve borsaya her türlü desteğin verileceğini söyledi. Yabancıların kâr transferlerinin vergi dışı bırakılacağını açıkladı. Hatta kendisi sembolik de olsa hisse senedi aldı. Yeni fiyat sistemine geçildiği için de, marjlar serbest bırakıldığından bir günde böyle bir artış gerçekleşti. Daha sonraki günlerde artış ivme kaybederek devam etti.

* 13 yıl sonra- 1987'deki bu olayın bir benzeri 13 yıl sonra dün yaşandı. Faizler normal düzeylerine inerken, borsa, tarihinin ikinci en büyük sıçrayışını gösterdi. İki seansta da tavan çeken borsada satıcıların olmaması, işlem hacminin dar kalmasında etkili oldu. Satıcı olsaydı belki de 400 trilyonluk işlem hacmi, katrilyon seviyesine çıkacaktı.

* Kasım'da 14.803'ten başlayan düşüş 4 Aralık'ta 7.329'la yüzde 50.48'e vardıktan sonra borsadaki dünkü hareket fiyatların döndüğüne işaret. Her gün yüzde 8-9 gerileyen endeks dün yüzde 19.45 artarak 8.755 puana vardı. Daha yüksek oranlı bir çıkışı, günlük fiyat marjının bir günde yüzde 20 ile sınırlanması önledi.

Önceki günle dünü ayıran neydi? Keskin bir düşüşte olan borsa neden bir anda keskin bir yükselişe geçti?

Bunda mali sistemin likidite sorununun çözülmesi en önemli neden.

Fiyatların aşırı düşmesi ve ekonomide alınacak önlemlerin bugün Başbakan Ecevit tarafından açıklanacak olması bir başka etken.

* Yabancıların varlığı - Bugünkü açıklamalar ve likidite krizini aşmaya yönelik önlemler, borsayı etkilemeye devam edecek. Bir de yabancıların payının yüzde 37'ye inmesine karşın, fiyat düşüşleri sırasında satamayanların varlığı biliniyor. Türkiye'nin kredi notunun kırılmasının ve piyasanın alıcılı olmasının da etkisiyle satışı düşünen yabancılar, bu amaçlarını gerçekleştirecek bir ortam yakalayacaklar. Tıpkı 1987'de olduğu gibi, çıkış giderek ivme kaybedebilir.

* Nasdaq ile paralellik- Dalgalanma anlamında 1987'den bugüne değişen bir şey yok. Bir de ABD'nin Nasdaq piyasasındaki dalgalanma, dünyanın en oynak piyasası olan İMKB'yi bu yıl yakaladı ve geçti. Borsalar ve borsacılar değişse de, korkular ve aç gözlülük değişmiyor.

* Sonuç- "At yarışlarını olası kılan şey, farklı görüşler olmasıdır"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır