kapat

06.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Af değil, şartlı tahliye
Hükümet ortakları "şartlı salıverme" konusunda anlaştı. Başbakan Ecevit ilk iş olarak eşini aradı ve müjdeyi verdi: "Hadi, gözün aydın Rahşan, istediğin oldu."

AF ile ilgili yasa tasarısında bir türlü anlaşamayan hükümet ortakları, "şartlı salıverme" konusunda, anlaşmaya vardılar. Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz, önceki gün gece yarısına kadar süren zirve toplantısının ardından dün sabah yeniden bir araya geldi.

Başbakanlık'ta yarım saat süren zirvede hem ekonomiyle ilgili önlemler hem de af konusu ele alındı. Liderler, günlerdir kurmayları arasında görüşülen ve pazarlıklar sonucunda son şekli verilen af tasarısının son halini kısaca değerlendirdikten sonra imzalarını verdiler.

TELEFONLU MÜJDE
Zirvenin ardından Başbakan Ecevit'in ilk işi, eşini telefonla aramak oldu. Rahşan Ecevit, ahizeyi kaldırdığına eşinden müjdeyi şöyle aldı: "Hadi, gözün aydın Rahşan. İstediğin oldu. Tasarıyı imzaladık. İmza için Bakanlar Kurulu'na gönderdik..." Rahşan Ecevit, uzlaşma sağlandığını öğrenince teşekkür edip telefonu kapattıktan sonra, sevincini partideki arkadaşlarıyla paylaştı.

Rahşan Ecevit, eşinden gelen telefon üzerine yaşadığı duyguyu SABAH'a anlattı: "Bülent bana müjdeyi verince heyecanlandım. Partideki odamdan çıkıp, arkadaşlarıma haberi verdim. Çocuklar çok şükür af çıkıyor. Herkes birbirine kavuşacak. Aileler bir araya geliyor..." Çıkarılacak kanuna tam olarak "af" denilemeyeceğini de vurgulayan Rahşan Ecevit "Bu şartlı tahliye. Yani ceza indirimi oluyor. Memnu hakların iadesi yok. Memnu haklar, ancak gerçek cezanın çekilmesiyle kazanılabiliyor" dedi.

İMZAMIZI VERDİK
Ecevit, Başbakanlık'tan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ecevit aftaki uzlaşmayı şöyle açıkladı: "Bahçeli ve Yılmaz ile şartlı salıverme tasarısını görüştük. Konuyu üçümüz de benimsedik ve imzalarımızı verdik. Derhal Meclis'e verilecek. Umarım ki, bayramdan önce gerçekleşecek. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Af, bu hafta çıkıyor
Af yasa tasarı dün akşam Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Varılan uzlaşma sonucunda tasarı bugün Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Yarın esas komisyon olarak Adalet Komisyonu'nda ele alınacak olan af tasarısı Cuma günü görüşülmek üzere Genel Kurul'a gönderilecek. Danışma Kurulu'nda ise Meclis Genel Kurulu'nun Cuma günü çalışması konusunda karar alınacak ve af Cuma günü yapılacak görüşmeler sonrasında yasalaşacak.

Affedilmeyen suçlar
Tasarıda af kapsamı dışında tutulan suçlardan bazıları şöyle:

* Cürüm işlemek için çete oluşturmak

* İhaleye fesat karıştırmak

* Görevi suiistimal, işkence

* Firar ve firara yardım

* Cürüm işlemek için çeteye yardım

* Evrakta sahtecilik

* Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu kazaya sebebiyet vermek, tarihi eser kaçakçılığı

* Uyuşturucu madde imalatı ve kaçakçılığı

* Irza tecavüz

* Bankalardan usulsüz kredi temini ve tahsisi, karapara

* Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kanununa muhalefet

Fatih ATİK-Ersin BAL - Erhan SEVEN - Mehmet ÇETİNGÜLEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır