kapat

06.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Ölüm orucu intihardır
Adalet Bakanı Türk, F tipi cezaevlerini protesto için ölüm orucunda olanların ailelerine çağrıda bulunarak "Çocuklarınızın intihar anlamına gelen bu eylemden vazgeçmelerini sağlayın" dedi

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, F tipi cezaevlerini protesto için ölüm orucunda bulunan tutuklu ve hükümlülerin ailelerine çağrıda bulunarak, çocuklarını bu eylemden vazgeçirmelerini istedi. Türk, dün düzenlediği basın toplantısında F tipi cezaevlerinin kişileri tecrit etmediğini, tabutluk olmadığını, bu yöndeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Hiçbir etik değerin insan hayatından önemli olamayacağını kaydeden Türk, cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ve ölüm oruçlarına son verilmesi halinde tutuklu ve hükümlülerin tedavilerinin hemen yapılacağını ifade ederek şunları söyledi:

SAĞLIK PERSONELİ HAZIR
"Şu anda cezaevlerindeki açlık grevlerine ve ölüm oruçlarına son verilmesini bekliyoruz. Vazgeçme halinde gerekli tüm hazırlıklar yapılmıştır. Sağlık personeli bu amaçla beklemektedir. Bütün çocukların cezaevlerinde bu eylemelere katılan anne ve babalara seslenmek istiyorum. Çocuklarınızın bir çeşit intihar anlamına gelen bu eylemlerden vazgeçmelerini sağlayın. Bunların kaygı duyacakları, sizlerin de kaygı duyacağı hiçbir uygulama F tipi cezaevlerinde söz konusu olmayacak. İnsan yaşamı her şeyden önemli. Ailelere, sivil toplum kuruluşlarına ve basına bize destek vermeleri konusunda çağrıda bulunuyorum."

Cezaevlerinde hiç kimsenin ölmesini istediklerini ifade eden Türk, "Demokratik toplumlarda her düşünce ayrı şekilde ifade edilebilir. Bunun için çok çeşitli yollar, olanaklar vardır. İnsan hayatı üzerine kurulan bir eylem biçimi olmamalıdır. Onların yaşamasını sağlamak hepimizin görevidir" dedi.

YASALAR ÇIKMADAN AÇILMAZ
Hazırlanan tasarılar yasalaşmadan bu cezaevlerine nakillerin olmayacağını tekrarlayan Türk, "Şu güvenceyi açıkça veriyorum: Terörle Mücadele Kanunu'nun 16. maddesi ve infaz hakimlikleri, ceza infaz kurumları izleme kurulları ile ilgili kanun tasarıları yasalaşmadıkça, F tipi cezaevlerinin hizmete açılması söz konusu değildir. Bu cezaevlerinden hiç kimsenin kaygı duymasını gerektirecek herhangi bir durum yok. Bütün haklar güvence altına alınmıştır. Cezaevleri yargısal ve sivil denetime açılacaktır" dedi.

Ceza infaz kurumlarında çalışan hükümlü ve tutukluların Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına alınacağını da bildiren Adalet Bakanı, tutuklu ve hükümlülerin hak ve yükümlülüklerinin bir katalog şeklinde ortaya konacağını, bu haklara herkesin saygı göstereceğini ifade etti.

20 CEZAEVİNDE DEVAM EDİYOR
Türk, 20 cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerden 181'inin ölüm orucunda, 173'ünün de açlık grevinde olduğunu belirterek, eyleme 8 yasadışı örgütün katıldığını ifade etti. Adalet Bakanı, F tipi cezaevlerinin kapatılması istekleri dışındaki taleplerin "siyasi program niteliğinde" olduğunu belirtti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır